Μια κοινή αρχή για την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης αναμένεται να λειτουργήσει ως το τέλος της χρονιάς, διαβεβαίωσε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Η δημιουργία μιας κοινής αρχής για την εποπτεία των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μπορέσει να δανείσει απευθείας χρήματα στις τράπεζες χωρίς μεσολάβηση των κρατών, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να επιβαρύνει το χρέος τους.
«Εργαζόμαστε ώστε αυτό το κείμενο (για την εποπτεία των τραπεζών) να προταθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και να υιοθετηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του έτους», δήλωσε ο Μπαρνιέ.
«Θα χρησιμοποιήσουμε την εμπειρογνωμοσύνη, τα εργαλεία και τα μέσα της (Ευρωπαϊκής) Κεντρικής Τράπεζας που ούτως ή άλλως έχει αυτή τη δυνατότητα εποπτείας», επεσήμανε ο επίτροπος.
Αυτή η αρχή «θα είναι μια δομή μέσα στην ΕΚΤ, (η ίδια) η ΕΚΤ; Ποιες θα είναι οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή; Θα επεμβαίνουν οι εθνικοί επόπτες, ποιος θα είναι ο δημοκρατικός έλεγχος; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε πριν τις αρχές Σεπτεμβρίου», επεσήμανε ο Μπαρνιέ.
Πάντως ο χρόνος πιέζει κυρίως για τις ισπανικές τράπεζες που θα λάβουν ένα πρώτο πακέτο βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ήδη από το τέλος Ιουλίου, χωρίς η Μαδρίτη να μπορεί να επωφεληθεί αρχικά από τα πλεονεκτήματα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ΕΜΣ.