Την εμπλοκή, αν όχι τον οριστικό αποκλεισμό από το χρηματοδοτικό σχήμα του ΔΝΤ, μπορεί να προκαλέσει μια έκθεση της τρόικας στην οποία το κομμάτι που θα αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα αναφέρει ότι αυτό δε μπορεί να περιοριστεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι και το 2020.
Πόσο πιθανό είναι αυτό; Αρκετό αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι ήδη αλλάζουν οι προβλέψεις για την ύφεση του 2012 και κανείς δε μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία του χρέους για τα επόμενα χρόνια, ειδικά αν το όνειρο του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού παραμείνει… όνειρο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χρήμα Plus» είναι γνωστό άλλωστε ότι για να αποδεσμεύει η τρόικα και κυρίως πλευρά του ΔΝΤ τις δόσεις, πρέπει κάθε τρίμηνο να επιβεβαιώνεται η έκθεση διατηρησιμότητας του χρέους. Το Μάρτιο αυτό συνέβη οριακά με το χρέος στο 120% του ΑΕΠ περίπου το 2020, διαφορετικά ανακαλεί την χρηματοδότηση της χώρας που ενισχύει.
Το νέο οικονομικό επιτελείο θεωρεί δύσκολο να φτάσουμε ως εκεί να πείσουν την τρόικα ότι αιτία για όλα είναι η ύφεση της οικονομίας, η οποία αναθεωρείται κυριολεκτικά κάθε τρίμηνο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει το ίδιο το ΔΝΤ να βρει λύση για να παραμείνει στη γραμμή χρηματοδότησης της Ελλάδας. Παρόλα αυτά το Ταμείο σε παλιότερη έκθεσή του έχει τονίσει με έμφαση ότι ακόμη και αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον πόρους από τα 130 δισ. ευρώ πριν βγει στις αγορές, όπως συνέβη την Πέμπτη με την Ιρλανδία.
Στο ενδεχόμενο αυτό χαιρέτισε τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, βγάζοντας έτσι «την ουρά του έξω» από το ενδεχόμενο για ένα νέο δάνειο προς τη χώρα μας. Την ίδια ώρα επιβεβαιώνουν όλα τα σενάρια για ύφεση μεγαλύτερη από το 4,7-4,8% του ΑΕΠ που προβλέπονταν το Μάρτιο.