Η προσέλκυση επενδύσεων είναι κομβικός στόχος της νέας κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, στο οικονομικό συνέδριο «Ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι η χώρα, πέραν της αναγκαίας τροποποίησης της δανειακής σύμβασης, χρειάζεται τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού πλαισίου, ενός παραγωγικού προτύπου, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι τα θέματα που πρέπει να τεθούν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, είναι το φορολογικό σύστημα, που, όπως είπε, πρέπει να γίνει απλούστερο, σταθερό και αντικειμενικό και η αύξηση της ρευστότητας για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και, κυρίως, των μικρομεσαίων και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Μηταράκης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, υπογράμμισε ότι όλες οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν, πρέπει να αποπνέουν σταθερότητα, ενώ επισήμανε ότι στους άμεσους στόχους είναι η προώθηση μεγάλων έργων, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η διεκδίκηση συμπληρωματικών αναπτυξιακών δράσεων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η εκπόνηση ενός σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007- 2012, Ρόδη Κράτσα, δήλωσε ότι η Ευρώπη παραμένει ένας καλός επενδυτικός προορισμός, αλλά η κατανομή των επενδύσεων είναι ασύμμετρη. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 26% των διεθνών επενδυτών είναι έτοιμοι να επενδύσουν στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ μόνον το 3% στη Νότια Ευρώπη.

Η κ. Κράτσα πρότεινε ως λύση για την κρίση την ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών και την ομογενοποίηση, όσο είναι δυνατόν, της αναπτυξιακής στρατηγικής, ενώ πρόσθεσε ότι, όσον αφορά την Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει μία σαφής στρατηγική επενδύσεων και ανάπτυξης και να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διαπραγμάτευση των κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στο πλευρό της Ελλάδας.

Προς την κατεύθυνση αυτήν, όπως υπογράμμισε, βρίσκεται η πρωτοβουλία σύστασης ομάδας δράσης για την Ελλάδα, η οποία παρέχει σήμερα τεχνογνωσία σε θέματα βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, εξαγωγών, που, όπως είπε, πρέπει να γίνονται με ταχύ ρυθμό και μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας, ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και σε θέματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Τόνισε δε ότι αυτό που προέχει είναι η δημιουργία μίας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, όπου η ανάθεση των δημόσιων έργων και προμηθειών θα γίνεται με αμερόληπτο τρόπο.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Invest in Greece», Αριστομένης Συγγρός, δήλωσε ότι, παρά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα υποδέχτηκε επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως, προς ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις και έργα, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διαβάστηκε χαιρετισμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι, παρά τα προβλήματα και την ανασφάλεια, η οποία υπάρχει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι μία από τις 30 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του, η περίοδος, που διανύουμε, είναι γεμάτη προκλήσεις, είναι μία περίοδος καθοριστική, από την οποία εξαρτάται το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι μία περίοδος, όπως ανέφερε, κατά την οποία καλούμαστε να αποδείξουμε ότι το ελληνικό έθνος διατηρεί τις ιστορικές του ικανότητες και αρετές και μπορεί να διαχειριστεί τους κινδύνους και να τους μετατρέψει σε ευκαιρία.