Στις αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εστίασε ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας μιλώντας νωρίτερα στην Γενική Συνέλευση των μετόχων του ιδρύματος.

Ο κ. Σάλλας τόνισε πως η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι έτοιμη να προσφέρει στη χώρα, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, ωστόσο σημείωσε πως το κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες είναι γενικά δυσχερές. Όπως σημείωσε παρά τις αντιξοότητες και την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία τα πιστωτικά ιδρύματα επιδεικνύουν αντοχές και έχουν πάντα στην κορυφή της ατζέντας τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πρέπει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών.

«Το στοίχημα για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία είναι η χώρα να σταθεροποιηθεί και να αντεπεξέλθει στις κρίσιμες συνθήκες που κυριαρχούν. Η πολιτική σταθερότητα που φαίνεται να αποκτά η χώρα με το σχηματισμό κυβέρνηση μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι σταδιακά θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε.

Ο κ. Σάλλας υπογράμμισε πως απαιτείται συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου ώστε η Ελλάδα να βγει με επιτυχία από την κρίση και σημείωσε πως δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Επεσήμανε δε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχώρησαν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σταύρος Λεκκάκος είπε ότι η μελέτη της BlackRock κατέδειξε ότι η ποιότητα των δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι ικανοποιητική και το αποτέλεσμα διαχειρίσιμο. Ο ίδιος τοποθέτησε τις επισφάλειες στο πρώτο τρίμηνο του 2012 στο 18,5% του συνόλου των χορηγήσεων, ενώ υπογράμμισε πως το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) κόστισε στις ελληνικές τράπεζες 24,5 δισ. ευρώ.