Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα θέσουν θέμα αύξησης του χαμηλού εταιρικού φόρου της χώρας που ανέρχεται στο 10%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε πρωινές του δηλώσεις είπε ότι έχουν προηγηθεί πολλές επαφές με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ πριν την ανακοίνωση για ένταξη στο μηχανισμό (EFSF/ESM) και ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του φορολογικού συντελεστή.

«Ένα τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τις επαφές που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», είπε ο εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες της Κύπρου είναι καλύτεροι από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται πως η κυπριακή κυβέρνηση είχε καταθέσει προ διετίας νομοσχέδιο για προσωρινή αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 10% στο 11%. Το εν λόγω νομοσχέδιο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων της Κυπριακής Βουλής.