Μπορεί τα «όχι» της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην έκδοση ευρωομολόγων να πέφτουν βροχή, αλλά η έκδοση… γερμαν-ομολόγων είναι θέμα χρόνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εντός του 2013 θα εκδοθούν κοινοί τίτλοι χρέους για όλα τα ομόσπονδα κρατίδια.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η κίνηση αυτή επιβάλλεται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τη Γερμανία από την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου. Να θυμίσουμε ότι η Γερμανία στην ουσία απαίτησε την υιοθέτηση του συμφώνου από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

«Στόχος είναι η έξυπνη διαχείριση του χρέους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια θα είναι υπεύθυνα μόνο για το μερίδιο που τους αναλογεί, οπότε δεν θα υπάρχει κάποια αμοιβαιοποίηση που να είναι αντισυνταγματική» αναφέρει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία επικαλείται ζητήματα συνταγματικότητας -μεταξύ άλλων-, για να απορρίψει την έκδοση ευρωομολόγων.

Ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά με την κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές τα θεωρούν ασφαλές καταφύγιο, τα ομόσπονδα κρατίδια πληρώνουν πολύ υψηλά επιτόκια λόγω υψηλών χρεών.