Και τυπικά θα δώσουν την έγκριση τους την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του ΕΚΟΦΙΝ, για τη δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ του δανείου για την Ελλάδα.

Όμως το θέμα της ημέρας αναμένεται να είναι το συνολικό πρόβλημα του κρατικού και τραπεζικού χρέους στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, η παρέμβαση στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών πρόκειται να είναι ιδιαίτερα έντονη, αφού η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά ότι το πρόβλημα της κρίσης του χρέους «παραμένει η σημαντικότερη πρόκληση για την σταθερότητα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος…».

Βέβαια η «λύση» που προτείνεται από τη διοίκηση της ΕΚΤ δεν είναι αυτό που θέλουν να ακούσουν οι υπουργοί οικονομικών. Οι κεντρικοί τραπεζίτες ζητάνε μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει παράταση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας μέχρι την 1/1/2011 τουλάχιστον, αν και ακούγεται ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και μέχρι τον Μάρτιο του 2011.

Οι δυσκολίες σύμφωνα με πληροφορίες πολλαπλασιάζονται στην ευρωζώνη στην περιοχή της Ιρλανδίας για την οποία είναι μάλλον βέβαιο ότι θα χρειασθεί και νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών που θα διευρύνει απότομα το εύρος του δημόσιου χρέους και το έλλειμμα λόγω του μεγαλύτερου κόστους εξυπηρέτησης.

Για τα ζητήματα αυτά θα ενημερωθούν οι υπουργοί οικονομικών στο Εurogroup και το ΕΚΟΦΙΝ και από την άποψη αυτή το μοναδικό χωρίς προβλήματα σημείο της ατζέντας της συνάντησης ίσως να είναι η τυπική έγκριση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα και οι «τεχνικές» διευθετήσεις για την κάλυψη των μεριδίων συμμετοχής των χωρών που επιμένουν να μη συμμετάσχουν στο πακέτο 110 δισ. ευρώ.