Η πτωτική τάση της οικονομίας της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 και το ΑΕΠ της υποχώρησε πιθανόν κατά 0,6% το διάστημα αυτό, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα της έρευνας της βρετανικής εταιρείας Markit για τον Ιούνιο. Ο σύνθετος δείκτης PMI, που ανιχνεύει τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, παρέμεινε αμετάβλητος στις 46 μονάδες, σηματοδοτώντας ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον Μάιο, ο οποίος ήταν και ο μεγαλύτερος από τον Ιούνιο του 2009 (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας).
Με την εξαίρεση μίας οριακής αύξησης τον περασμένο Ιανουάριο, ο δείκτης καταγράφει συνεχή συρρίκνωση από τον Σεπτέμβριο του 2011, με το ρυθμό μείωσης να έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική στο δεύτερο τρίμηνο φέτος, όταν εμφανίζει τη μεγαλύτερη κάμψη σε μία τριετία. Οι βιομηχανίες ανέφεραν τη μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή τους από τον Μάιο του 2009. Οι επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών κατέγραψαν μία πιο ήπια πτώση, αλλά παρά ταύτα υπέστησαν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιούλιο του 2009.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Ουίλιαμσον δήλωσε: «Ο προσωρινός δείκτης PMI για τον Ιούνιο διαμορφώνει το ασθενέστερο τρίμηνο 3ετίας, υποδηλώνοντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να έχει μειωθεί κατά 0,6%. Η πτωτική τάση κερδίζει δυναμική και διαχέεται σε όλη την περιοχή, με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει μία οριακή πτώση του ΑΕΠ της στο δεύτερο τρίμηνο, αν και η πτώση είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερη σε άλλες χώρες – περιλαμβανομένης της Γαλλίας που εκτιμάται στο 0,6%.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδείνωση της επιχειρηματικής αισιοδοξίας σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ, σε συνδυασμό με σημαντικές μειώσεις στην απασχόληση και τις αγορές των εταιρειών. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για επιδείνωση των συνθηκών τους επόμενους μήνες, με την προοπτική αυτή να αποδίδεται στην αβεβαιότητα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες οικονομικές και πολιτικές κρίσεις στην περιοχή».