Η Βουλγαρία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στην ευρωζώνη, όμως, υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα εισέλθει σ’ αυτήν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της βαλκανικής αυτής χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Επικαλούμενος επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία σύγκλισης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε πως, προς το παρόν, η χώρα του δεν έχει πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα ένταξης στην ευρωζώνη, παρ’ όλο που, όπως τόνισε, είχε πληθωρισμό 2,7% (σε ετήσια βάση) τον περασμένο Μάρτιο, με το μέσο στην ΕΕ να είναι στο 3,1% κι έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξεως του 2,1% του ΑΕΠ, χαμηλότερο δηλαδή από το όριο του 3% των κριτηρίων του Μάαστριχτ.
Από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους, ο κατώτερος μισθός στη Βουλγαρία αυξήθηκε από 270 λέβα (περίπου 135 ευρώ( σε 290 λέβα, ενώ την 1η Ιουνίου, 12 μήνες πριν από τις (τακτικές) βουλευτικές εκλογές, σημειώθηκε και αύξηση της κατώτερης σύνταξης, από 136 σε 145 λέβα (περίπου 72,5 ευρώ).
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Ασφάλισης της Βουλγαρίας, από την αύξηση αυτή θα επωφεληθούν 736.000 συνταξιούχοι της χώρας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας, το Δεκέμβριο του 2011, «η κόκκινη γραμμή» της φτώχειας στη Βουλγαρία το 2009 ήταν 295 λέβα (περίπου 148 ευρώ). Τότε, κάτω από το όριο της φτώχειας ζούσαν ενάμισι εκατομμύριο Βούλγαροι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αυτή υπηρεσία.
Το Φεβρουάριο του 2012 δόθηκαν, επίσης, στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία η φτώχεια στη Βουλγαρία αυξήθηκε κατά 2 % στο διάστημα 2010 – 2011, με συνέπεια κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας να διαβιεί το 23 % των νοικοκυριών στη χώρα.