Σταδιακή επιστροφή καταθέσεων προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παρατηρείται από το τελευταίο τριήμερο σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών.
Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζουν ότι σταμάτησε η σημαντική εκροή καταθέσεων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές μέσω αναλήψεων από τα ταμεία των τραπεζικών υποκαταστημάτων, τα ΑΤΜ, τις μεταφορές κεφαλαίων σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών εκτός εθνικών συνόρων καθώς και με μεταφορά μετρητών σε θυρίδες και στα «σεντούκια».
Το συνολικό ύψος των εκροών των τελευταίων εβδομάδων καθώς και των εισροών του τελευταίου τριημέρου δεν έχει πάντως γίνει γνωστό καθώς σχετικές ανακοινώσεις και στοιχεία δίνονται σε προγραμματισμένα χρονικά διαστήματα μόνον από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τις εμπορικές τράπεζες, στην περίπτωση δημοσιοποίησης των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
Γενικά, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η πτώση των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην Ελλάδα ξεκίνησε από το 2010, μετά από μια εντυπωσιακή πορεία αύξησης αυτών των καταθέσεων στην περίοδο 2002 – 2009, όπου σημειώθηκε μέση ετήσια αύξησή τους κατά 12,4%, έναντι μέσης ετήσιας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 5,9%. Δηλαδή, το 2009 είχαμε αύξηση των καταθέσεων των ιδιωτών και των επιχειρήσεων κατά 133 δισ.ευρώ έναντι του 2002, έναντι της αύξησης του καταγεγραμμένου ονομαστικού ΑΕΠ στην ίδια περίοδο κατά μόνο 76,8 δισ.ευρώ.
Από το 2010, με την είσοδο της Ελλάδος στην βαθειά κρίση δημοσίου χρέους και σε μια περίοδο μεγάλης πτώσης του ΑΕΠ, άρχισε η σταδιακή μείωση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, η οποία επιταχύνθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2011. Έτσι, στο τέλος του Απριλίου 2012 οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ανέρχονταν στα 165,9 δισ.ευρώ (στο 81,3% του ΑΕΠ) και ήταν μειωμένες κατά 71,5 δισ.ευρώ από το υψηλότερο επίπεδό τους τον Δεκεμβρίου του 2009.
Η πτώση των καταθέσεων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, συνέβαλε στη μεγάλη πτώση της πιστωτικής επέκτασης και στην απότομη επιδείνωση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και στο πρώτο εξάμηνο του 2012.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, ακόμα και με μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, οι καταθέσεις όπως συνέβη τόσο τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2011, αλλά κυρίως τον Δεκέμβριο του 2011, όταν η αβεβαιότητα μετριάσθηκε μετά την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ.ευρώ η οποία καθυστερούσε από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Επίσης, με την βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης, λόγω της δρομολόγησης του 2ου Πακέτου Χρηματοοικονομικής Ενίσχυσης της Ελλάδος και της ολοκλήρωσης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI plus), οι καταθέσεις αυξήθηκαν και πάλι τον Μάρτιο του 2012 και τον Απρίλιο του 2012, μετά την σημαντική πτώση τους τον Ιανουάριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2012.
Στον αγώνα που δίνουν οι τράπεζες να κερδίσουν ξανά τις καταθέσεις των νοικοκυριών που έχουν αποσυρθεί είναι τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν στη διάρκεια της τρέχουσας χρονικής περιόδου.
Ειδικά στις προθεσμιακές καταθετικές λύσεις τα επιτόκια ακόμα και για ποσά 10.000 προσεγγίζουν το 5,80% περίπου. Για μεγαλύτερα ποσά προσεγγίζουν και το 6%.
Στόχος των τραπεζών είναι σε πρώτη φάση να γυρίσει το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών καταθέσεων που έφυγε από τα Ταμεία και πήγε στα σεντούκια ή στις θυρίδες των τραπεζικών καταστημάτων και σε δεύτερη φάση να επιστρέψουν σταδιακά και τα κεφάλαια που έφυγαν σε τράπεζες του εξωτερικού.