Σε 100,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Alpha Bank κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, μειωμένα κατά 53,1%, εξ αιτίας φυσικά της επιδείνωσης των επιχειρηματικών συνθηκών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συμπεριλαμβανομένου του εκτάκτου φόρου, ύψους 61,9 εκατ. ευρώ, που επέβαλαν οι αρχές στα κέρδη του 2009 (και λογιστικοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο), τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 38,2 εκατ. ευρώ.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε 42,7 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα κατέγραψαν μείωση κατά 9,1% και ανήλθαν στα 32,9 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πελάτες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της ναυτιλίας μετέφεραν μέρος της ρευστότητάς τους εκτός χώρας.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 6,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1%. Tέλος, τα υπόλοιπα της ιδιωτικής τραπεζικής (Private Banking) ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 20,2%, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ (-21,5%).

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε μία περίοδο αλλαγής και μετασχηματισμού. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έτυχαν θετικών σχολίων διεθνώς, που επιβεβαιώνουν την προσήλωση της χώρας στο τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγιάνσεως και οικονομικής προσαρμογής. Η Alpha Bank, ως τράπεζα αναφοράς, στηρίζει με την ισορροπημένη πολιτική της, την προσπάθεια στηρίξεως της πελατείας της στις τρέχουσες συνθήκες».