Την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.365 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με τα την οικογενειακή κατάσταση μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι. Για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο θα πρέπει να πληρούν πέντε προϋποθέσεις:
- Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας
- Να παρέχουν υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.
- Να δηλώνουν ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία τους.
- Δεν θα πρέπει να εισπράττουν μισθό από άλλη εργασία.
- Θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνουν το 75% τουλάχιστον των ετησίων αμοιβών τους μόνο από έναν.
Σε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενους δεν πληροί έστω και μία από τις πέντε παραπάνω προϋποθέσεις τότε οι ετήσιες αμοιβές του από το «μπλοκάκι» φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 22% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 20.000 ευρώ και με 29% – 45% για το τμήμα των ετησίων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ. Αν δηλαδή κάποιος εργαζόμενος αμείφθηκε για παροχή υπηρεσιών, χωρίς να έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. και έλαβε «τίτλο κτήσης» από τον εργοδότη του για τις αμοιβές που εισέπραξε δεν θα φορολογηθεί ως μισθωτός, δεν θα δικαιούται το αφορολόγητο και θα φορολογηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίες από το πρώτο ευρώ. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση απόκτησης εισοδήματος από περιστασιακή απασχόληση το οποίο δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ ετησίως, εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί ταυτόχρονα και εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, ακίνητα ή τόκους καταθέσεων. Σε κάθε τέτοια περίπτωση τόσο το πραγματικό εισόδημα όσο και η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που μπορεί να προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων φορολογούνται με την ευνοϊκή κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς.