Η Visa (NYSE: V) ανακοίνωσε δύο νέα προγράμματα σχεδιασμένα για τη στήριξη Ευρωπαϊκών Fintech που εξελίσσουν τις ψηφιακές λύσεις πληρωμών επόμενης γενιάς. Ξεκινώντας από τον Ιούλιο, οι νεοφυείς εταιρείες Fintech που εδρεύουν στην Ευρώπη θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στο παγκόσμιο δίκτυο της Visa μέσα σε μόνο τέσσερις εβδομάδες. Το νέο πρόγραμμα «FinTech Fast-Track» της Visa παρέχει ταχεία πρόσβαση και μειωμένα τέλη προκειμένου να βοηθηθούν οι startup επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στις δυνατότητες που προσφέρει το παγκόσμιο δίκτυο της Visa. Επιπλέον, η Visa παρουσίασε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που αποσκοπεί στη στήριξη του οικοσυστήματος των FinTech στην Ευρώπη. Μιλώντας στο Συνέδριο Money 20/20 που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ, η Charlotte Hogg, CEO της Visa στην Ευρώπη, δήλωσε: «Διανύουμε συναρπαστικές στιγμές σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στην Ευρώπη. Η εισαγωγή των νέων ρυθμίσεων σε συνδυασμό με τις καταλυτικές αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν μετατρέψει την Ευρώπη σε περιοχή όπου καθημερινά νέες ιδέες γεννιούνται σχετικά με το εμπόριο. Αυτό δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για νέες και υπάρχουσες εταιρείες πληρωμών να προσφέρουν απρόσκοπτες, απλούστερες και ασφαλέστερες πληρωμές που τόσο επιζητούν οι καταναλωτές. «Στη Visa δίνουμε την ευκαιρία σε όλους τους παίκτες να επωφεληθούν από την εμβέλεια, τις δυνατότητες και την ασφάλεια του παγκόσμιου δικτύου μας προκειμένου να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Δέσμευσή μας είναι να είμαστε το πιο υποστηρικτικό δίκτυο για αναδυόμενες εταιρείες πληρωμών αλλά και για τους υφιστάμενους πελάτες και συνεργάτες μας».
Το Πρόγραμμα Ταχείας Πρόσβασης της Visa
Ένα βασικό στοιχείο της δραστηριότητας της Visa σχετικά με τις εταιρείες FinTech αποτελεί το γεγονός ότι η πρωτοβουλία της ταχείας πρόσβασης καθιστά εφικτό για τις startup εταιρείες να εισαχθούν στο δίκτυο της Visa μόνο σε τέσσερις εβδομάδες. Η Visa θα συνεργαστεί με παρόχους για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να προσφέρουν σε καταναλωτές και εμπόρους νέες και καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακού εμπορίου. Στην αρχή, η Visa θα συνεργαστεί με την Contis, εταιρεία εναλλακτικής τραπεζικής πλατφόρμας πληρωμών και επεξεργασίας συναλλαγών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, αρχικά εστιάζοντας σε startups που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο σύνδεσμο www.visaeurope.com/fintech. Λοιπές Ευρωπαϊκές αγορές θα προστεθούν σύντομα με απώτερο στόχο την παγκόσμια επέκταση του προγράμματος.
Επένδυση και Συνεργασίες της Visa
Η Visa παρουσίασε επίσης επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Έμφαση θα δοθεί στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που καινοτομούν στην ανοικτή τραπεζική αγορά και σε εκείνες που χρησιμοποιούν αναδυόμενες τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέες ασφαλείς εμπειρίες εμπορίου. Η Visa έχει ήδη πραγματοποιήσει μία σειρά από επενδύσεις σε FinTech εταιρείες παγκοσμίως, όπως στην Klarna, τη solarisBank και την Payworks στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της KPMG, η Ευρωπαϊκή επένδυση σε FinTech ανήλθε περίπου στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Επιπλέον, διάφορες άλλες πλατφόρμες πληρωμών και FinTech εταιρείες συνεργάζονται με τη Visa για τη δημιουργία νέων εμπειριών για καταναλωτές και εμπόρους, συμπεριλαμβανομένων των Contis, EVRY, Jaja, Revolut και Wirecard. Οποιεσδήποτε εταιρείες FinTech ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τη Visa μπορεί να αναζητήσουν πληροφορίες στο σύνδεσμο www.visaeurope.com/fintech.