Μετοχές ξένων εταιρειών, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα ξένων χωρών και συνάλλαγμα ήταν ορισμένα από τα «καταφύγια» που επέλεξαν καταθέτες προκειμένου να προστατευθούν από παν ενδεχόμενο. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι πολίτες, υπό την πίεση της αβεβαιότητας που δημιουργεί η αυριανή εκλογική αναμέτρηση, έσπευσαν σε αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες προκειμένου να δημιουργήσουν ένα απόθεμα ασφαλείας «για καλό και για κακό».

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη ήταν ιδιαίτερα άσχημες ημέρες, καθώς οι αναλήψεις μετρητών ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Οπως σημειώνουν κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου δεν υπήρξε μέρα που να μη σημειωθούν εκροές οι οποίες κυμαίνονταν από 100 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιες ημέρες ξεπέρασαν ακόμα και το 1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πέραν της γραφειοκρατίας που απαιτείται, έχει αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος απόκρισης των ξένων τραπεζών για το άνοιγμα ενός λογαριασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο σε μια βρετανική τράπεζα υπάρχουν 70.000 αιτήσεις για το άνοιγμα λογαριασμών όχι τόσο Ελλήνων πολιτών όσο κυρίως Ιταλών και Ισπανών, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι χώρες τους να ζήσουν μια… ελληνική περιπέτεια.