Με τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης εξομοιώνονται φορολογικά οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες.

Με διευκρινίσεις που παρείχε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα για τη νέα εταιρική μορφή της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) αποσαφηνίζει πως οι εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις για τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) εφαρμόζονται και στις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες.

Δηλαδή, όπως οι ΕΠΕ εντάσσονται στην τρίτη κατηγορία βιβλίων, ομοίως εντάσσονται και οι ΙΚΕ ανεξάρτητα από το ύψος των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους.

Η ΙΚΕ είναι κεφαλαιουχική με νομική προσωπικότητα και είναι εμπορική ακόμα και αν ο σκοπός της δεν είναι εμπορική επιχείρηση. Ευθύνεται μόνο αυτή με την περιουσία της για τις εταιρικές υποχρεώσεις με εξαίρεση την ευθύνη που αναλαμβάνει πρωτογενώς ο εταίρος με εγγυητικές εισφορές.

Βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι απαιτείται η συμμετοχή ενός τουλάχιστον εταίρου με την λήψη τουλάχιστον ενός μεριδίου που αντιστοιχεί σε κεφαλαιακή εισφορά αξίας τουλάχιστον 1 ευρώ.

Ωστόσο, είναι δυνατή η συμμετοχή εταίρων και η λήψη μεριδίων και με άλλα είδη εισφορών. Τις εξωκεφαλαιακές και τις εγγυητικές των οποίων η αξία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 75% του ποσού της ευθύνης που αναλαμβάνει ο εταίρος έναντι των δανειστών της εταιρείας.