Η πολιτική κρίση στην Ιταλία δεν προκαλεί μόνο μεγάλες αναταράξεις αλλά απειλεί την ομαλή έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου.
Δεν είναι τυχαίο ότι από χθες άρχισαν να επανέρχονται τα σενάρια της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) αλλά και της παράτασης του μνημονίου ως το τέλος του 2018.
Εάν μάλιστα η Ιταλία παραμείνει σε πλήρη αναταραχή την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου τότε δεν αποκλείεται η προληπτική γραμμή να έρθει πιο κοντά και να αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, η οποία βέβαια θα πρέπει να τη ζητήσει από τους δανειστές.
Στο οικονομικό επιτελείο πάντως όλοι παρακολουθούν με αγωνία την εικόνα των αγορών. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλωτος μιλώντας από την Πρέβεζα σε τοπικό σταθμό (Prisma 91,6) αναγνώρισε τις δυσκολίες επιμένοντας πάντως στην καθαρή έξοδο. «Το επιχείρημα να μην βγούμε στις αγορές για να μείνουμε στον ESM και να παίρνουμε δάνειο 1-1,5% δεν στέκει για πάντα. Ο μόνος λόγος να είσαι σε ένα πρόγραμμα είναι για να βγεις κάποια στιγμή από το πρόγραμμα. Προφανώς ένας ασθενής στην εντατική έχει μεγαλύτερη σιγουριά όταν έχει τα καλώδια αλλά κάποια στιγμή λένε οι γιατροί να τον αποκαλωδιώσουν για να σταθεί στα πόδια του».
Οι αποδόσεις των ομολόγων στον Νότο, αλλά και τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, χωρίς να εξαιρεθεί η Νέα Υόρκη παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις..
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε χθες στο 4,94% για να υποχωρήσει αργότερα κάτω από το 4,8%, επίπεδο που δεν έχει επαναληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πρωτομαγιά ήταν μόλις στο 3,8%. Συγκριτικά, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας έφτασαν στο 3,2% και της Πορτογαλίας το 2,3%.
Επισήμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης- Γιάννης Δραγασάκης επέμεινε στη γραμμή της καθαρής εξόδου τονίζοντας ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις».
Μέσα σε αυτό το κλίμα όμως ο κ. Δραγασάκης μίλησε και για την ανάγκη μιας ευρύτερης προσέγγισης: «Αν οι αναταράξεις αυτές συνεχιστούν είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά και θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δει συνολικότερες λύσεις, συνολικότερα μέτρα θωράκισης στην περίπτωση που οι εξελίξεις παραταθούν ή ενταθούν» τόνισε .