Πυρά αντάλλαξαν εκ νέου οι Δημοκρατικοί του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικάνους με αιχμή τον τρόπο αποφυγής νέου αδιεξόδου σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας, ενώ η κυβέρνηση επέμεινε ότι θα αφήσει τις μειώσεις φόρων για τους πλουσιότερους Αμερικανούς που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους να λήξουν, όπως προβλέπεται, την 1η Ιανουαρίου 2013.
Η προοπτική των υψηλότερων φόρων και των αυτόματων περικοπών κρατικών δαπανών του χρόνου συνέβαλε να αυξηθούν οι εκκλήσεις προς τον Ομπάμα να παρατείνει προσωρινά όλες τις μειώσεις της εποχής Μπους, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ώστε να πειστούν οι Ρεπουμπλικάνοι να δεχτούν μια συνολική συμφωνία για την νέα αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν υποχώρησε.
Αν λήξει η ισχύς των μειώσεων των φόρων ο φορολογικός συντελεστής για τους πλουσιότερους Αμερικανούς θα αυξηθεί στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την πρωτοβουλία Μπους, το 39,6%, από 35% σήμερα.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα υπήρξε πολύ σαφής σχετικά με τη θέση του και αυτή δεν έχει αλλάξει», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε δημοσιογράφους που συνόδευσαν τον Αμερικανό πρόεδρο στην Καλιφόρνια. «Δεν θα έπρεπε να παρατείνουμε και δεν θα παρατείνουμε τις φοροαπαλλαγές της εποχής Μπους για το πλουσιότερο 2% του αμερικανικού λαού».
Ωστόσο ο Τζιν Σπέρλινγκ, στενός συνεργάτης του Ομπάμα, είπε στο Economic Club of New York ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει μια συνολική συμφωνία για την αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους, εάν είναι «ισορροπημένη» και περιλαμβάνει αύξηση των φορολογικών εσόδων και περιστολή δαπανών. «Δεν υπάρχει λόγος ως χώρα να μην μπορέσουμε να ενωθούμε σε έναν ισορροπημένο μεγάλο συμβιβασμό», ανέφερε ο Σπέρλινγκ, διευθυντής του συμβουλίου εθνικής οικονομικής πολιτικής του Λευκού Οίκου.
Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατών υποστήριξαν τον Ομπάμα.
Αντίθετα οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι επιδιώκουν να κερδίσουν τον Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, κάλεσαν να παραταθεί το συνολικό καθεστώς φοροαπαλλαγών που είχε προωθήσει ο Μπους.
Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC την Τρίτη «δεν θα είχα πρόβλημα [οι φοροαπαλλαγές] να παραταθούν όλες τώρα», αν και πρόσθεσε πως το να γίνουν οι φοροαπαλλαγές μόνιμες για τους πλουσιότερους πολίτες θα αποτελούσε σφάλμα. Αργότερα ένας εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι ο Κλίντον δεν υποστηρίζει την παράταση των φοροαπαλλαγών για τους πλουσίους.
Οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν να οργανώσουν μια ψηφοφορία για την παράταση των φοροαπαλλαγών μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα πριν την διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου τον Αύγουστο.
Η ισχνή αύξηση των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Μάιο και η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ΕΕ εγείρουν νέες ανησυχίες για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ενόψει και της διαφαινόμενης αύξησης της φορολογίας στις ΗΠΑ από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, που σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους θα συμβάλλει να μειωθεί σημαντικά η ανάπτυξη.
Αναλυτές και πολιτικοί λένε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με μια συνολική συμφωνία στο Κογκρέσο, αλλά ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί πριν από της εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.