Μπροστά σε απρόβλεπτες εξελίξεις τις οποίες παρακολουθεί, αλλά αδυνατεί να ελέγξει, βρίσκεται η ελληνική πλευρά με την κόντρα του ΔΝΤ με τη Γερμανία.
Ο χρόνος για αποφάσεις τελειώνει και είναι ορατό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το Ταμείο από το ελληνικό μνημόνιο, γεγονός που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις γενναιόδωρες αποφάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Tην ανυποχώρητη στάση της Γερμανίας, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Washginton Group προχθές,ακολούθησε πίεση χθες εκ μέρους του ΔΝΤ που ζήτησε δημοσίως, διά στόματος Πόουλ Τόμσεν, αποφάσεις ώς την ερχόμενη εβδομάδα, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Το τελεσίγραφο για τις αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, στις 24 Μαΐου, όπως είπε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ο οποίος πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε το αργότερο την 1η Ιουνίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Είναι εμφανές ότι οι πιθανότητες κλίνουν υπέρ της μη συμμετοχής του Ταμείου. Οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, εντοπίζονται κυρίως στον αυτοματισμό του μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους που ζητεί το ΔΝΤ, εν αντιθέσει με τη Γερμανία, που θέλει να εγκρίνεται κάθε χρόνο από το Κοινοβούλιό της η κάθε δέσμη μέτρων.
Η υπόθεση έχει γίνει αρκετά πολύπλοκη καθώς τα συμφέροντα είναι πολλά. Το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα για να έχει ένα πόδι στην Ευρωζώνη αλλά έχει ζητήσει ρύθμιση του χρέους χωρίς πολλά «προαπαιτούμενα» και δεσμεύσεις.
Από την άλλη η Γερμανία δεν θέλει «αυτόματα» μέτρα για το ελληνικό χρέος. Θέλει η Ελλάδα να λαμβάνει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μόνο αν εκπληρώνονται προαπαιτούμενα, δημοσιονομικοί στόχοι και υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις.