Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι χαρακτήρισε το «ναι» συνώνυμο της σταθερότητας για την οικονομία της Ιρλανδίας, ενώ ο διάλογος έχει επικεντρωθεί στον όρο του Συμφώνου που προβλέπει ότι μόνο όσα κράτη-μέλη το επικυρώσουν μπορούν να λαμβάνουν δάνεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης (EFSF -ESM). Πάντως, με τακτική που ομοιάζει με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, οι θιασώτες του «όχι» (Σιν Φέιν) τονίζουν πως η ΕΕ δεν θα τολμούσε να αποκόψει την Ιρλανδία από την δανειοδότηση.
Αν το τρίτο στην Ιρλανδία δημοψήφισμα για ευρωπαϊκά θέματα έχει αρνητική εξέλιξη θα ήταν ένα προσθετό πλήγμα για τις Βρυξέλλες μια στιγμή που τα προβλήματα στην Ισπανία και στην Ελλάδα πολλαπλασιάζονται. Πάντως, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως το ναι θα υπερισχύσει, κάτι που θα καθησυχάσει τις αγορές, τουλάχιστον προς το σκέλος αυτής της εκκρεμότητας.
Οι Ιρλανδοί όπως και οι Πορτογάλοι έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις πολιτικές της τρόικα, ωστόσο έχουν κρατήσει χαμηλό προφίλ στις αντιδράσεις τους αφήνοντας την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί αρνητικά στο συγκεκριμένο τομέα, αναμένοντας πάντως να επωφεληθούν από πιθανή μεταστροφή της πολιτικής του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και οι φημολογίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ έχει επηρεάσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία τόσο στο σκέλος της αγοράς ομολόγων, όσο και στον τομέα των τραπεζών, όπου ήδη καταθέσεις πολλών δισεκατομμυρίων έχουν μεταναστεύσει προς Γερμανία και Βρετανία.
Οι πιέσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν εάν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου και δεν εκταμιευθεί η επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης.
Σήμερα στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,24% και διαμορφώνεται στα 1,24 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 97,72 γεν, στο 0,8005 με τη στερλίνα και στο 1,2008 με το ελβετικό φράγκο.