Κατηγορηματικά αντίθετος στην έκδοση ευρωομολόγου εμφανίζεται σε νέα τοποθέτησή του ο Γ. Σταρκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμώντας ότι αν τελικά υιοθετηθεί, θα σημάνει αυτόματα πως η Γερμανία θα υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης και θα χάσει την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ.

Και αυτό θα συμβεί, όπως τονίζει, επειδή η έκδοση ευρωομολόγου θα στείλει λανθασμένα μηνύματα προς τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες θα χαλαρώσουν τις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Σταρκ αναφέρει πως το ευρωομόλογο θα οδηγήσει μοιραία σε μια τεράστια μεταφορά πλούτου προς την ευρωπαϊκή περιφέρεια, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα κάθε πρωτοβουλία για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο κ. Σταρκ διαμήνυσε ότι η Γαλλία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις και να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι πραγματικές της προθέσεις: «Η Γαλλία είναι σε θέση να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για τα χρέη άλλων ευρωπαϊκών χωρών ή θα στηρίξει τα ευρωομόλογα;», διερωτήθηκε ο Σταρκ.