Ένα «μαξιλάρι» περίπου 3 δισ. ευρώ πιθανόν να μπορέσει να βρει το Δημόσιο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του.
Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το ΑΠΕ, από τα συνολικά 50 δισ. ευρώ που θα διατεθούν προς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, είναι ενδεχόμενο να περισσέψουν 2- 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα δανεισθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα τα επιστρέψει σε εύθετο χρόνο.
Όμως, το συγκεκριμένο σενάριο τελεί και υπό την αίρεση της έγκρισης και της β΄ δόσης ενίσχυσης των τραπεζών (περίπου 23 δισ. ευρώ), καθώς έως σήμερα έχουν εγκριθεί μόνον 18 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στις τέσσερις μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες αύριο ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα.
Με δεδομένο, πάντως, το γεγονός ότι από την πρόσφατη δόση προς τη χώρα οι δανειστές «αφαίρεσαν» 1 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποδυθεί σε αγώνα αναζήτησης εσόδων. Τα στελέχη του υπουργείου δηλώνουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως το τέλος Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου, ενώ η έως τώρα υστέρηση στα έσοδα είναι της τάξης του 25%- 30%.
Ενδεχόμενο είναι, παράλληλα, να δοθεί παράταση στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ενώ, η «λύση» της εύρεσης ρευστού μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων επιφέρει την περαιτέρω διεύρυνση του δημοσίου χρέους.
Για τους συγκεκριμένους λόγους, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος είχε σήμερα ευρεία σύσκεψη με τα στελέχη του ΓΛΚ, επισκέφθηκε πρόσφατα το ΣΔΟΕ και ζήτησε να μην αδρανοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να ενταθεί η προσπάθεια είσπραξης φορολογικών εσόδων, μέσω ελέγχων και διασταυρώσεων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πιστεύει πως το «αναπτυξιακό μοντέλο» στη χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει στην παρούσα φάση μόνον με δημόσιες επενδύσεις. Άρα, ακόμη και στην περίπτωση έκδοσης «ευρωομολόγου έργου», αυτό θα χρησιμοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις, με τις κατάλληλες εγγυήσεις.