Κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση ομολογιακού δανείου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η ΔΕΗ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και νέα έξοδο στις αγορές μέσα στο χρόνο.
Αυτό ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, από το βήμα του συνεδρίου για την ενεργειακή μετάβαση που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι με τις κινήσεις αυτές καθώς και με τον περιορισμό των επιβαρύνσεων για τις ανανεώσιμες πηγές, την αυξημένη διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών και την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στον Μάιο, η ΔΕΗ είναι σε θέση να βγάλει σε πέρας την επόμενη διετία.
Υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο ενεργειακός σχεδιασμός, κάτι που όπως είπε, αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει η αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και Φλώρινας.
«Αν δεν υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός και αν ο επενδυτής δεν ξέρει το ενεργειακό μίγμα, δεν υπάρχει λόγος να επενδύσει ή θα απαξιώσει το τίμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης. Ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση ως προς το αν ο λιγνίτης θα παραμείνει στο ενεργειακό σχεδιασμό ή θα εξοβελιστεί, περίπτωση στην οποία δεν έχει νόημα η αποεπένδυση και θα πρέπει η ΔΕΗ να ξεκινήσει τη διαδικασία αποξήλωσης των μονάδων. Τόνισε ωστόσο ότι η ΔΕΗ συμφωνεί με τον αναπροσανατολισμό της ηλεκτροπαραγωγής προς τις ανανεώσιμες πηγές και για το λόγο αυτό, το επιχειρηματικό σχέδιο, προβλέπει δεκαπενταπλασιασμό της ισχύος των ΑΠΕ της ΔΕΗ την επόμενη δεκαετία.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία εκπόνησης του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει, ενώ για το λιγνίτη είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη απεξάρτησης από τον άνθρακα και την ασφάλεια εφοδιασμού. Ο τελικός στόχος, όπως είπε, είναι να υπάρξει μία διαφανής αγορά με αυξημένο ρόλο για τους καταναλωτές, κυριαρχία των ανανεώσιμων πηγών και πριμοδότηση της αποθήκευσης ενέργειας.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε ότι για να γίνει το επόμενο βήμα, ο όμιλος θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα ενός μεγαλύτερου συστήματος. Αναφερόμενος δε στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη της αγοράς στα επόμενα χρόνια ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μείωση της κατανάλωσης σε εφαρμογή των προγραμμάτων βελτίωσης της αποδοτικότητας, ενώ ένας πρόσθετος παράγοντας για τη χώρα μας είναι η πιθανότητα ανακάλυψης εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.