Κατηγορηματικά κατά της αναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου και υπέρ μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, τάχθηκε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε δηλώσεις του πριν το σημερινό εβδομαδιαίο Υπουργικό Συμβούλιο, στη Βιέννη.

Όπως τόνισε, για τη διαπραγμάτευση τού Συμφώνου χρειάστηκαν μήνες και δεν μπορεί να γίνεται λόγος για μια χαλάρωσή του, όπως δεν μπορεί να υπάρξει και συναίνεση για κάτι τέτοιο, ενώ συναίνεση μπορεί να βρεθεί όταν πρόκειται για την ανάπτυξη.

Σε συνέχεια των δηλώσεων τού αντικαγκελαρίου και υπουργού Εξωτερικών, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ (επίσης του Λαϊκού Κόμματος), δήλωσε πριν το Υπουργικό Συμβούλιο ότι, όπως και ο Γερμανός ομόλογός της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τοποθετείται και η ίδια κατά των ευρωομολόγων και δεν κατανοεί, γιατί η Αυστρία θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια.

Πρόσθεσε δε, πως, εν όσω δεν τηρείται πλήρως στην Ευρώπη η δημοσιονομική πειθαρχία και δεν έχει επιτευχθεί η σταθερότητα, η ίδια δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την πιστοληπτική ικανότητα της Αυστρίας.

Απευθυνόμενη προς τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, η κ. Φέκτερ τού συνέστησε, αν θέλει να πετύχει ανάπτυξη, τότε να βαδίσει το «μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής» όπως η Αυστρία, με διαρθρωτικές αλλαγές και ταυτόχρονες επενδύσεις στο μέλλον και να μην στηρίξει την ώθηση της ανάπτυξης πάνω σε νέα χρέη.

Νωρίτερα -και σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν»- η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει «ανοησίες» τα επιχειρήματα τού νέου Γάλλου Προέδρου για χρηματοδότηση της ανάπτυξης με χρέη, τονίζοντας πως πρόκειται για συνταγές από το παρελθόν που έχουν οδηγήσει σε αυτή τη δεινή κατάσταση και πως, επίσης, λάθος είναι η θέση ότι κάθε μέτρο δημοσιονομικής προσαρμογής αναστέλλει την ανάπτυξη.