Ένα νέο μίνι -θρίλερ, με επικίνδυνες προεκτάσεις για την Ελλάδα, ήρθε χθες να προστεθεί σε αυτό της πολιτικής αβεβαιότητας, που εκτυλίσσεται από το βράδυ της Κυριακής στη χώρα μας.
Αφορμή αποτέλεσε η εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Αθήνα, ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που επρόκειτο να εισρεύσει σήμερα στα δημόσια ταμεία.
Ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης, δηλαδή η Γερμανία και οι δορυφόροι της (Αυστρία, Ολλανδία και Φιλανδία), έκανε πάλι την εμφάνισή του.
Οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων χωρών μίλησαν ευθέως για πάγωμα της χορήγησης του συγκεκριμένου ποσού, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες χώρες διαφώνησαν κάθετα, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη δόση έχει ήδη εγκριθεί, με βάση θετική αξιολόγηση από την τρόικα για τα όσα έχει αποφασίσει και έχει κάνει πράξη (;) η Αθήνα.
Έτσι, καταλήξαμε στη σολομώντεια λύση της εκταμίευσης σήμερα των 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ – δηλαδή μόνο των χρημάτων για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας μας προς τους δανειστές της – και το υπόλοιπο 1 δισεκατομμύριο να καταβληθεί αργότερα, ανάλογα με τις ανάγκες της Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, με διόλου θετικές προοπτικές για τη χώρα μας, για πολλούς λόγους. Ο βασικός είναι πως οι δανειστές μας στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτό που προέχει είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Επιπλέον, με δεδομένο ότι ακούγονται ήδη φωνές, που ζητούν το πάγωμα της σαφώς μεγαλύτερης δόσης του τέλους Ιουνίου – αφού δεν υπάρχουν εκδόσεις ομολόγων, που να λήγουν στους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού -, φαίνεται ότι αδιαφορούν για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών της Αθήνας, χρησιμοποιώντας αυτή την πρακτική ως μέσο πίεσης για τη δρομολόγηση εξελίξεων στην κατεύθυνση που επιθυμούν.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Έμπειροι παρατηρητές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η κατεύθυνση αυτή δείχνει πως η Γερμανία θα συνεχίσει την πίεση για πολιτικές λιτότητας προς την Ελλάδα, ενώ έχει αρχίσει να συζητά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δηλαδή στις υπόλοιπες χώρες, που έχουν μπει σε μνημόνιο (αλλά ταυτόχρονα εφαρμόζουν και όσα νομοθετούν).