Καταψήφιση των δυο κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα, θεωρώντας τα υπεύθυνα για την οικονομική καταστροφή, απόρριψη της πολιτικής λιτότητας που επέβαλαν η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ψήφο αντίδρασης σε όλα αυτά που οδήγησαν μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2012 στην Ελλάδα τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στην Ελλάδα συνδυάζονται με τα εκλογικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, κάνοντας λόγο για καταδίκη της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, με σαφείς αιχμές κατά Μέρκελ και Σαρκοζί.
Στις περισσότερες ανταποκρίσεις, αναλύσεις και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές υποστηρίζεται ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι η Ελλάδα να οδηγηθεί σύντομα σε νέες εκλογές, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο μιας νέας περιόδου αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωζώνη εξαιτίας της επικράτησης των αντιμνημονιακών κομμάτων και του κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος.
Αρκετά ΜΜΕ στις ΗΠΑ προβάλλουν επίσης τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ, που διατηρούσαν την ανωνυμία τους, ισχυριζόμενοι ότι τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου είναι πολύ περιορισμένα και ότι η Ελλάδα πρέπει να εμμείνει αυστηρά στο πρόγραμμα λιτότητας που προβλέπει τη λήψη νέων μέτρων τον ερχόμενο Ιούνιο.
Όπως σημειώνεται, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα δεν θα πραγματοποιηθεί, έως ότου υπάρξει μία νέα ελληνική κυβέρνηση, έτοιμη να διαπραγματευθεί.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να περιμένουν μέχρι να σχηματισθεί μία νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά διευκρίνισε ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία στα νέα μέτρα μείωσης των δαπανών, οι πληρωμές για την Ελλάδα θα ανασταλούν μέχρι να επιτευχθεί μία ικανοποιητική συνεννόηση», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «το ΔΝΤ είναι ανοικτό να συζητήσει μία παράταση κατά ένα έτος των στόχων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, με στόχο την άμβλυνση του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής», αλλά, όπως είπε, «η μεταβατική κυβέρνηση της Ελλάδας είχε απορρίψει παλαιότερα τη συγκεκριμένη ιδέα».
Άποψη Κρούγκμαν
«Οι χθεσινές εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα ήταν στην πραγματικότητα δημοψηφίσματα για την τρέχουσα ευρωπαϊκή οικονομική στρατηγική, την οποία και στις δύο χώρες οι πολίτες αποδοκίμασαν», υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν με άρθρο του στη «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Όπως υποστηρίζει, προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσο σύντομα οι εν λόγω εκλογές θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική σκηνή, ωστόσο η εφαρμοζόμενη στρατηγική ανάκαμψης μέσω λιτότητας έχει ήδη αρχίσει να πνέει τα λοίσθια και αυτό είναι μια καλή εξέλιξη, σύμφωνα με το νομπελίστα οικονομολόγο.
Ο κ. Κρούγκμαν επισημαίνει ότι «οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, όπως αποδεικνύεται, αποδείχθηκαν σοφότεροι από τους καλύτερους και λαμπρότερους της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «η Γερμανία δεν θα έχει πλέον την αμέριστη στήριξη των Ηλυσίων, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ευρώ, συγκριτικά με πριν από λίγες ημέρες».
Τιμωρία κομμάτων
Σε άλλα δημοσιεύματα στη «Νιου Γιορκ Τάιμς» σημειώνεται ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που είχαν υποσχεθεί να εφαρμόσουν τους σκληρούς όρους για τα διεθνή δάνεια, επιλέγοντας αντ’ αυτών κόμματα της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς, αντιτιθέμενα στις περικοπές του προϋπολογισμού. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι ψηφοφόροι αμφισβήτησαν την ικανότητα οποιουδήποτε κόμματος να σχηματίσει σύντομα αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμη δε περισσότερο, να συνεχίσει με το πρόγραμμα λιτότητας, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται ξανά σε εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρεται ότι «η δριμεία απόρριψη από τους Έλληνες ψηφοφόρους, τόσο του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του προγράμματος λιτότητας που αυτά στηρίζουν, αυξάνει την προοπτική πολιτικής αστάθειας, η οποία τελικά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη».
Επίσης, σημειώνεται ότι «η προοπτική μιας βιώσιμης κυβέρνησης συνασπισμού δείχνει ζοφερή, αυξάνοντας το ενδεχόμενο νέων εκλογών, σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Σε σχέση με τη συνέχιση στη χώρα των απαιτούμενων από ΕΕ και ΔΝΤ μεταρρυθμίσεων, προβάλλεται η ανώνυμη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Dow Jones Newswires, ότι «το πρόγραμμα αποτελεί το μόνο τρόπο για να προχωρήσει η Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση των σκληρών στόχων θα γίνει εντός αυστηρών ορίων, πολύ – πολύ περιορισμένων».
Σε άλλη ανταπόκριση στην ίδια εφημερίδα, υποστηρίζεται ότι «οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι επέπληξαν χθες για μια ακόμη φορά τους ηγέτες τους για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, στη δίνη της οποίας έχει εμπλακεί το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης».
Ένα σημαντικότερο ερώτημα που πλέον ανακύπτει, σημειώνεται στην ανταπόκριση, είναι το μέγεθος της αντίδρασης στη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλα μέρη της ευρωζώνης και εάν τελικά, η αντίδραση αυτή θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την προστασία του ευρώ.
Όπως υπογραμμίζεται, πριν την κρίση, λίγοι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούσαν το βαθμό στο οποίο είχαν εκχωρήσει την εθνική τους κυριαρχία υπέρ της ένταξης στην ευρωζώνη. Ωστόσο, στην Ελλάδα, την Ισπανία και άλλες δοκιμαζόμενες χώρες, η αυξανόμενη πολιτική και οικονομική επιρροή του Βερολίνου χρησίμευσε ως ένα «οδυνηρό μάθημα» για την ολοένα και μεγαλύτερη αδυναμία των δικών τους κυβερνήσεων.
Στην «Ουάσιγκτον Ποστ» προβάλλεται η άποψη ότι στις συνθήκες αβεβαιότητας που δημιουργούνται στην Ελλάδα, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών και τη μείωση της επιρροής των κομμάτων που στηρίζουν το μνημόνιο, επαναφέρεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και αναζωπύρωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Η τάση για την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου διάσωσης, όπως σημειώνεται, επαναφέρει την αβεβαιότητα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ξανανοίγει τις πληγές που είχαν κλείσει με την επίτευξη μιας δύσκολης συμφωνίας, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, για την διάσωση της χώρας. Εάν η χώρα δεν εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις και οι διεθνείς πιστωτές διακόψουν την χρηματοδότησή της, οι συνέπειες θα ήταν ακόμη πιο οδυνηρές για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα επανέρχεται στο «μάτι του κυκλώνα», λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, καθώς οι ψηφοφόροι απέρριψαν την λιτότητα και τους όρους του σχεδίου διάσωσης που καθορίσθηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ.