Την πιθανή προσθήκη ενός παραρτήματος στο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ε.Ε., στο οποίο θα καταγράφονται συστάσεις για εξειδικευμένα για κάθε χώρα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο αξιωματούχος δήλωσε, ωστόσο, ότι το παράρτημα δεν θα προβλέπει αναπτυξιακά πακέτα τα οποία θα χρηματοδοτούνται με ελλείμματα.
Χθες ο γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 6ης Μαΐου, θα ζητήσει την προσθήκη αναπτυξιακών μέτρων στο δημοσιονομικό σύμφωνο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ευρώπη και η αύξηση των δανείων που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times παραπέμπει σε αξιωματούχους στο Βερολίνο, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο ενός συμβιβασμού μεταξύ του Ολάντ, εφόσον εκλεγεί και της γερμανίδας καγκελαρίου ‘Ανγκελα Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση του σοσιαλιστή υποψήφιου συνεπάγεται την ανάληψη δαπανών που θα χρηματοδοτηθούν με έσοδα από τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ είναι επίσης υπέρ της επιβολής κάποιας φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Το Bloomberg, αναφέρει το ΑΠΕ, σημειώνει ότι η έμφαση της Ε.Ε. όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αλλάζει και προσθέτει ότι η αλλαγή σηματοδοτήθηκε χθες από τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπέρ ενός «αναπτυξιακού συμφώνου», την οποία έσπευσε να υποστηρίξει η Μέρκελ. Η δήλωση του Ντράγκι «αντανακλά το βάθος της ανησυχίας της ΕΚΤ για τις ασθενείς προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης», σημείωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της χρηματοπιστωτικής εταιρίας Barclays Capital στο Λονδίνο κ. Τζούλια Κάλοου.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει εκκλήσεις από όλη την Ευρωζώνη να χαλαρώσει την έμφασή της στη λιτότητα, καθώς ούτε το τείχος αντιπυρικής προστασίας ύψους 1 τρισ. δολαρίων που αποφάσισε η Ευρωζώνη ούτε τα απεριόριστα δάνεια της ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κατάφεραν να σταματήσουν την κρίση από τα να απειλεί την Ισπανία και την Ιταλία.
Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη «με τον τρόπο που είπε ο Ντράγκι, δηλαδή με τη μορφή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος χθες στο Βερολίνο. «Χρειαζόμαστε ανάπτυξη με τη μορφή βιώσιμων πρωτοβουλιών, όχι απλά προγραμμάτων οικονομικής ώθησης τα οποία αυξάνουν το κρατικό χρέος» προσθέτει.