«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΟΙΑΝ.

Αναλυτικά το ΥΠΟΙΑΝ αναφέρει στην ανακοίνωσή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την τιμή του ψωμιού:

Οι σημερινές τιμές του ψωμιού απεικονίζουν τις τιμές κατά την κορύφωση της επισιτιστικής κρίσης του 2008, όταν τα μαλακά σιτηρά (τα οποία χρησιμοποιούνται για το ψωμί) και το αλεύρι εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Οι διεθνείς τιμές των μαλακών σιτηρών και των αλεύρων κατέρρευσαν μετά την επισιτιστική κρίση του 2008, οι τιμές όμως του ψωμιού στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερές. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις. Η σημερινή τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστοιχεί στα επίπεδα της τιμής του μαλακού σιταριού κατά την επισιτιστική κρίση του 2008, που ήταν κατά πολύ υψηλότερη της σημερινής.

Κατά τη δήλωση του, ο Frederic Vincent, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στις 17-8-2010 ότι η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ένωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει λιγότερο από 1 εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία.

Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών από το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας λόγω της καταστροφής της συγκομιδής της από τον καύσωνα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιτηρών και επομένως δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Είναι, επομένως, απόλυτα αναγκαίο να αντιμετωπιστούν τα όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς διενεργεί ήδη σειρά από αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους στις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες και στις αλευροβιομηχανίες (στην Ελλάδα το 60% του μαλακού σιταριού εισάγεται, ενώ το 40% προέρχεται από την ελληνική παραγωγή), ενώ ταυτόχρονα έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε φούρνους.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι Υπηρεσίες διαπιστώσουν παραβιάσεις αγορανομικών διατάξεων θα επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.