Την βεβαιότητά της ότι η ανακεφαλαιοποίηση και η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος θα ολοκληρωθούν σύντομα με επιτυχία – εξέλιξη που θα ενδυναμώσει το ρόλο των τραπεζών ως χρηματοδότη της οικονομίας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα, εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως τονίζεται στην έκθεση του διοικητή για το 2011, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
Μετά την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών και την αξιολόγηση των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης που υπέβαλαν οι τράπεζες θα ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης κεφαλαίων, εν πρώτοις μέσω άντλησης κεφαλαίων από την αγορά και, κατά περίπτωση στο βαθμό που θα χρειάζεται, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ώστε οι τράπεζες να εξακολουθούν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Όπως έχει εκτιμήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα 50 δισ. ευρώ που σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι απολύτως επαρκή για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία σήμερα και θα συμβάλει ουσιαστικά στη γενικότερη προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, επισημαίνει η ΤτΕ.
Ο τραπεζικός τομέας μετά την ανασυγκρότησή του θα έχει απαλλαγεί από βάρη του παρελθόντος, θα είναι πολύ πιο υγιής και εύρωστος και το μέγεθός του θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Με την αποσαφήνιση των κεφαλαιακών αναγκών θα επιτευχθεί σημαντική αύξηση της διαφάνειας, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταθετών, επισημαίνεται επίσης στην έκθεση του διοικητή.
Θα διευκολυνθούν έτσι οι τράπεζες, προστίθεται στην έκθεση, να επιτελέσουν το βασικό διαμεσολαβητικό τους ρόλο και να συμβάλουν στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Με καταλύτη μάλιστα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα υπάρξουν δυνατότητες αξιοποίησης συνεργειών και ενδεχομένως και συμπράξεις που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν.