«Τα μέτρα δημοσιονομικής εξισορρόπησης είναι μέρος του προγράμματος. Απαιτούνται διότι τα έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Δεν έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές σε καμία περίπτωση», τονίζει ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, απαντώντας σε ερώτηση του 24h.gr για την επίπτωση του αποτελέσματος των εκλογών της 6ης Μάιου σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.
«Το πρόγραμμα που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές δεν είναι βασισμένο μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή. Υπήρξε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και κάποια το 2010.Κοιτώντας μπροστά, η σημασία της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι τόσο σημαντική όσο στο παρελθόν, αυτό που είναι σημαντικό είναι τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί για να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανόμενης της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας. Αυτό πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από το ποιος έχει την εξουσία, δηλαδή ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών», δηλώνει χαρακτηριστικά το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πάντως, παρά την μετριοπαθή αναφορά του Κοταρέλι το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά την αισθητή μείωση της απασχόλησης στο Ελληνικό Δημόσιο, τη μείωση των συντάξεων, τον περιορισμό των δαπανών υγείας, καθώς και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το Ταμείο εστιάζει στη μείωση κατά 22% του κατώτατου ημερομισθίου και στο τριετές πάγωμα των μισθών.
Τέλος, βάρος δίνεται στη δέσμευσή των ελληνικών Αρχών για μια διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα δημοσιονομική πολιτική, κάτι στο οποίο βοήθά και η επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.