Θα συνεχιστεί αλλά με πιο αργούς ρυθμούς η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, καθώς η διεθνής ζήτηση επιβραδύνεται.
Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία ανακοίνωσε ανάπτυξη 2,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, που αποτελεί την μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά την ενοποίηση.
Για το λόγο αυτό, προστίθεται στην έκθεση, η κυβέρνηση θα πρέπει να τροποποιήσει την επίσημη πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους, η οποία τώρα βρίσκεται στο 1,4%.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προέβλεψε ότι η Γερμανία θα δει ανάπτυξη της τάξης του 3% το 2010, από 2% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο, ευθυγραμμιζόμενη σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες της αγοράς.
«Οι μηνιαίοι οικονομικοί δείκτες επισημαίνουν τη θετική έναρξη του τρίτου τριμήνου για την οικονομία της Γερμανίας», λέει το Υπουργείο, προσθέτοντας ότι η ανοδική πορεία διευρύνεται, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, όπως και οι εξαγωγές.
«Όμως η ορμή της οικονομίας, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα λιγότερο ισχυρή το δεύτερο εξάμηνο από ό,τι στο πρώτο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, στην οποία διευκρινίζεται ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας πιθανότατα θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση και στην ιδιωτική κατανάλωση.
Η ανεργία στην χώρα τον Ιούλιο μειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο της από τον Νοέμβριο του 2008, σημειώνοντας πτώση για 13ο συνεχή μήνα αλλά το υπουργείο εκτιμά ότι παρόλα αυτά, το κίνητρο που προσέφερε η ξένη ζήτηση στη γερμανική οικονομία, θα μπορούσε να χαλαρώσει κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Σε ό,τι αφορά στην είσπραξη των φόρων τόσο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και από τα ομόσπονδα κράτη, τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον καλύτερα καθώς το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου τα έσοδα έπεσαν κατά 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του προηγούμενου χρόνου, ενώ οι ειδικοί προέβλεπαν μείωση 2,6% για το σύνολο του 2010.
Τα έσοδα από τους φόρους που κατέβαλαν οι μεγάλες εταιρείες αυξήθηκαν κατά 25,6% στην περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου.
Η Γερμανία ανέκαμψε από τη βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση στην οικονομία της, το δεύτερο τρίμηνο του 2009, με την ώθηση που έδωσε κυρίως ο τομέας των εξαγωγών στη μεταποίηση.