Την εναλλακτική λύση της δραστικής περικοπής των λειτουργικών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου, έναντι των – καθιερωμένων πια – μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, προκρίνει η τρόικα.
Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ, το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Ομάδα Δράσης για την ΕΕ εξετάζει σενάρια για πιθανές περικοπές δαπανών για την περίοδο 2013 –2014 τα οποία θα παραδώσει στην Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Μια από τις «μετριοπαθείς» προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η περιστολή του κονδυλίου του Προϋπολογισμού για την πληρωμή αποδοχών και συντάξεων που σήμερα ανέρχεται στα 19,41 δισ. ευρώ κατά 7,5% το 2013 και κατά 7,5% το 2014, δηλαδή η μείωση του σχετικού κονδυλίου κατά 2,85 δισ. ευρώ σε βάθος διετίας.
Ωστόσο, όλοι οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι η μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο θα έχει πολλαπλάσια αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ και θα επιτείνει το υφεσιακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ομάδα Δράσης για την ΕΕ πρότεινε στη Κυβέρνηση το βασικό μέρος της περιστολής δαπανών στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς να προέλθει από την περικοπή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.
Σημειώνεται πως τα έξοδα του Δημοσίου για προμήθειες, αναλώσιμα, αμοιβές επιτροπών, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα κ.ο.κ., μειώθηκαν από 9,3 δισ. το 2009 σε περίπου 7,3 δισ. το 2011. Η πρόταση της Ομάδας Δράσης για την ΕΕ είναι οι δαπάνες αυτές να μειωθούν κατά 4,9 δισ. ευρώ στη διετία και να διαμορφωθούν στα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2000.
Ωστόσο το 2000 η μέση τιμή του πετρελαίου Μπρεντ ήταν στα 28,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα αγγίζει τα 125 δολάρια το βαρέλι.