Η Ισπανία βρίσκεται σε «πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων λιτότητας από την ισπανική κυβέρνηση.
«Η Ισπανία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά από την άλλη πλευρά, η Ισπανία έχει πολλά πλεονεκτήματα για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της», δήλωσε ο Ολι Ρεν προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην Κοπεγχάγη.
Ο ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε την Ισπανία «να συνεχίσει με συνέπεια» στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Γενική απεργία πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στην Ισπανία κατά των αντιδημοφιλών αυτών μεταρρυθμίσεων, ενώ στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα έλαβαν μέρος 800.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.
«Η κυβέρνηση σέβεται απολύτως τις διαμαρτυρίες…αλλά είναι επίσης απολύτως πεπεισμένη ότι οι μεταρρυθμίσεις της είναι οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ισπανία για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», δήλωσε στην Κοπεγχάγη ο υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίνδος.
«Είχαμε μία σημαντική δημοσιονομική παρεκτροπή» το 2011 με δημόσιο έλλειμμα 8,5% αντί του αναμενόμενου 6%, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος στο περιθώριο της συνόδου.
Όμως η χώρα «θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα», χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης, πρόσθεσε. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο προϋπολογισμός (που θα κατατεθεί σήμερα), θα είναι ένας απολύτως πειστικός προϋπολογισμός που θα σέβεται τις δεσμεύσεις της Ισπανίας» προς τους ευρωπαίους εταίρους της, είπε.
Η Ισπανία έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,3% του ΑΕΠ αυτήν τη χρονιά και στο 3% το 2013, όπως επιτάσσει το σύμφωνο σταθερότητας. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές αμφιβάλλουν για το αν είναι δυνατή η επίτευξη των στόχων αυτών, αν η Ισπανία δεν επιβάλει μία πολιτική λιτότητας , η οποία ωστόσο θα απειλήσει με ενίσχυση της ύφεσης.