«Σήμερα μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το 2018 προσδοκώντας την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχή έκβαση των τραπεζικών στρες-τεστ, το έγκαιρο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο, που σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση κι ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψουν μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου από το βήμα του 9ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας.
Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017, συνοδεύτηκε από μία σειρά ρεκόρ επιδόσεων δεκαετίας και αναφέρθηκε στα βασικά οικονομικά μεγέθη. Όπως τόνισε «είμαστε η 1η χώρα πανευρωπαϊκά από πλευράς προόδου προσαρμογής της οικονομίας (σύμφωνα με το Euro Plus Monitor), αφού κατορθώσαμε να μηδενίσουμε τα δίδυμα ελλείμματα της Γενικής Κυβέρνησης και των τρεχουσών συναλλαγών σαν ποσοστά στο ΑΕΠ».
Σημείωσε, επίσης, πως η χώρα διατηρεί τα υψηλότερα επίπεδα ανταγωνιστικότητας τιμών της τελευταίας 8ετίας και τον υψηλότερο βαθμό εξωστρέφειας καθώς οι εξαγωγές αγαθών κι υπηρεσιών φθάνουν σε ιστορικά κορυφαία επίπεδα. «Είχαμε την καλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον τομέα των παραγωγικών ιδιωτικών και ξένων άμεσων επενδύσεων της τελευταίας 10ετίας, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και ο δείκτης προμηθειών των μάνατζερ στη μεταποίηση (ΡΜΙ) σημείωσαν την ισχυρότερη άνοδο στο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας» είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Χαρακτήρισε εντυπωσιακή την αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας για πρώτη φορά στη διάρκεια της 10ετίας, αλλά και τα αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης. «Είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης της τελευταίας 10ετίας και τα χαμηλότερα επίπεδα ανέργων» ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης της τελευταίας εξαετίας κατέγραψε η χώρα στην ανεργία νέων και των μακροχρόνια ανέργων, όπως είπε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας στις αγορές και στην εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, αλλά και στην απόδοση των κρατικών ομολόγων που έπεσε στο επίπεδο του 2006.
«Χάρις σε αυτές τις επιδόσεις μπορούμε σήμερα να ατενίζουμε με αισιοδοξία το 2018, προσδοκώντας την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχή έκβαση των τραπεζικών στρες-τεστ, το έγκαιρο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο που σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση κι ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψουν μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε πως είναι εφικτός ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018.
«Αν και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ενός εξωγενούς σοκ, είτε διεθνοοικονομικής είτε γεωπολιτικής προέλευσης, ικανό να περιπλέξει την κατάσταση και τις εξελίξεις, το βέβαιο είναι πως η περίοδος της ανείπωτης κρίσης και των μνημονίων έχει οριστικά τελειώσει», είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και συμπλήρωσε πως το βάρος πέφτει πλέον στην προσπάθεια, η ανάκαμψη της οικονομίας να είναι βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε την Εθνική Στρατηγική της κυβέρνησης για τη χώρα και ειδικά για το πως θα αποτυπωθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. «Η επενδυτική αναγέννηση της χώρας αποτελεί προϊόν και επιβεβαίωση της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ) που ακολουθεί η κυβέρνηση, με πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, το οποίο βασίζεται σε: επενδύσεις, εξαγωγές, καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ψηφιακή εκπαίδευση και απορρόφηση ανέργων μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης. Στηρίζεται στο υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημητρίου και υπογράμμισε:
«Στρατηγικός στόχος, λοιπόν, της νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι η ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να ανακοπεί η έξοδος εγκεφάλων από τη χώρα».
Αναφέρθηκε, επίσης, στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις μόλις δημιουργηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ιδιωτικών χρεών είτε με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη είτε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά και στον περιορισμό των «κόκκινων δανείων».
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, είναι η ίδρυση και η τάχιστη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας προκειμένου να χρηματοδοτήσει σειρά επενδυτικών σχεδίων για τις ΜΜΕ και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω ταμείου μικροπιστώσεων.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης χαρακτήρισε σημαντική τη θεσμοθέτηση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας.
«Η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης προσαρμόζεται και εξειδικεύεται κάθε φορά ανά περιφέρεια και περιοχή αναλόγως των τοπικών αναγκών και δυνατοτήτων. Οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς της περιοχής ως άμεσοι γνώστες των προβλημάτων και σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και της Πολιτείας θα προτείνουν κατάλληλες και εφικτές οικονομικά λύσεις για την αντιμετώπισή τους» δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαδημητρίου.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που αντιστοιχεί στο 74% του μέσου όρου της χώρας. Ειδικότερα, συγκεντρώνει το 4,6% του ΑΕΠ, το 5% των επενδύσεων και το 5,6% της απασχόλησης του συνόλου της χώρας, έχοντας το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγικότητας από τον μέσον όρο της χώρας, ενώ το γ’ τρίμηνο 2017 είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας με 25,6% έναντι 20,2% του συνόλου της χώρας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και είπε ότι για την ανασύνταξη της Περιφέρειας έχουν τεθεί δυο βασικοί στρατηγικοί στόχοι: Αφενός η ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Και αφετέρου η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με στοχευμένες δράσεις και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών στην υγεία, πρόνοια, παιδεία- δια βίου μάθηση, αλλά και με τη βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας των οργανισμών της Περιφέρειας ιδίως όσον αφορά τη χάραξη και υλοποίηση διακριτής περιφερειακής πολιτικής.