Ανεβάζουν ταχύτητα οι διαβουλεύσεις για την μεταμνημονιακή εποχή και το χρέος την ώρα που ο χρόνος για την νέα έξοδο της χώρας στις αγορές μετράει αντίστροφα. Εντός της εβδομάδας Πιέρ Μοσκοβισί και Ντέκλαν Κοστέλο θα βρεθούν στην Αθήνα και αναμένεται να έχουν επαφές και συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, με κύριο θέμα το χρέος και ειδικότερα τον μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνσή του με τον ρυθμό ανάπτυξης, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.
Στην καρέκλα του επικεφαλής του EWG θα καθίσει για πρώτη φορά ο Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη από τον απερχόμενο Τόμας Βίζερ. Ο Ολλανδός Φάιλμπριφ, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Γερούν Ντάισελμπλουμ, γνωρίζει άριστα το ελληνικό θέμα και αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην επεξεργασία όλου του σχεδίου για την Ελλάδα ξεκινώντας από το χρέος μέχρι την εποπτεία της επόμενης ημέρας. Το ζητούμενο για όλους είναι πλέον πως θα λειτουργεί η Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή.
Στο τραπέζι του ΕWG της Πέμπτης θα βρεθεί και η πρόοδος των προαπαιτουμένων που είχαν απομείνει μετά το τελευταίο Eurogroup, στις 22 Ιανουαρίου, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες τις οποίες τρέχει να κλείσει η κυβέρνηση με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων.
Τα «ραντάρ» των δανειστών έχουν στραφεί και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς παρακολουθώντας τη στάση των ελληνικών αρχών απέναντι στις αποφάσεις των συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας, οι περισσότεροι των οποίων απέχουν τουλάχιστον μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία όλοι οι πλειστηριασμοί πανελλαδικά θα διενεργούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των δανειστών, στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί η πρώτη δέσμη ιδεών για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους στη βάση του γαλλικής πρότασης. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συζητήσεις που θα έχουν εντός της εβδομάδας κυβερνητικά στελέχη με τον επίτροπο και το στέλεχος της Κομισιόν.
Οι συζητήσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο επικεντρώνονται στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα με έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ενώ μια από τις ρήτρες που θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί είναι το μη ξήλωμα μνημονιακών μέτρων που έχουν θεσπιστεί.
Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Απρίλιο, το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των επομένων ετών. Στο σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εντάξει, εκτός από αναπτυξιακά μέτρα όπως η διασύνδεση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με έργα εθνικής εμβέλειας, μέτρα κοινωνικής πολιτικής αφήνοντας ανοιχτό και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνονται κρίσιμες παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων ενώ αδιαπραγμάτευτα στοιχεία εμφανίζονται η αυστηρή τήρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% τους ΑΠΕ ως το 2022 και 2% έως το 2060.
Όσον αφορά στο καθεστώς εποπτείας της επόμενης ημέρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό συμφωνηθεί στα τέλη Μαίου. Ωστόσο ο Ντέκλαν Κοστέλο, προδιέγραψε ενισχυμένη εποπτεία, προϊδεάζοντας για κάτι ισχυρότερο από τις ανά εξάμηνο επισκέψεις των θεσμών, που προβλέπονται για τις μεταμνημονιακές χώρες με «καθαρή» έξοδο.