Αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων που πωλούν κάποιοι μύλοι εκμεταλλευόμενοι την αναταραχή που υπάρχει στην αγορά διαπιστώνει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας όπως επεσήμανε πριν από λίγο ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους μεγάλων εισαγωγικών εταιρειών αλεύρου.
Σύμφωνα με τον ίδιο το υπουργείο έχει εντείνει τους κοστολογικούς του ελέγχους, ενώ όπως σημείωσε έχει παραπέμψει το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θα κληθεί να εξετάσει και το θέμα της εναρμόνισης τιμών.
Ο κ. Μπόλαρης σημείωσε ότι το υπουργείο ελέγχει και άλλες παραβατικές συμπεριφορές που προκύπτουν από την κατάθεση των τιμοκαταλόγων ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει μύλος ο οποίος πούλησε αλεύρι με «καπέλο» 12 λεπτά μέσα σε 10 ημέρες.
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα θα πρέπει να απορροφήσουν τις όποιες ανατιμήσεις στο μαλακό σιτάρι ενώ σημείωσε ότι υπάρχει επάρκεια. Την ίδια ώρα αλαλούμ επικρατεί στην αγορά, με μερίδα αρτοποιών να δηλώνει ότι αγοράζει αλεύρι με «καπέλο» 5 ευρώ στα 50 κιλά, ενώ κάποιοι άλλοι αρτοποιοί δηλώνουν ότι εξακολουθούν να αγοράζουν στις ίδιες τιμές.
Πάντως όπως πολλοί φοβούνται η αναταραχή που επικρατεί στην αγορά και το ανατιμητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί θα φέρει είτε το θέλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΑΝ είτε όχι αυξήσεις σε σειρά βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
Απορίας άξιο είναι πάντως το γεγονός ότι την ίδια ώρα που κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα από μια φραντζόλα ψωμί δηλώνοντας ότι η τιμή του θα φθάσει ακόμη και το 1 ευρώ υπάρχουν φούρνοι στην Αθήνα που πωλούν την φρατζόλα προς 0,40 ευρώ όταν γειτονικός φούρνος την διαθέτει προς 0,80 ευρώ.
Εν τω μεταξύ το θέμα των τιμών των αλεύρων και των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει στην αγορά έχει απασχολήσει και την γειτονική Ιταλία. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ιταλός Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, όπως σημειώνεται σε σχετικό report του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στην Ρώμη, ανέφερε ότι «το υπουργείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σε περίπτωση που αντιμετωπίσει ανάλογη περίπτωση όπως το 2008 πράγμα που δεν θεωρώ πιθανόν με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, θα αξιολογήσουμε, σε συνεργασία με την επιτροπή ανταγωνισμού και άλλων οργανισμών, τη δυνατότητα λήψεως μέτρων κατά κερδοσκοπικών φαινομένων, που στην παρούσα, όμως, περίοδο δεν αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά στις καθαρά πτυχές της αγοράς δεν μπορούμε να επέμβουμε στη δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς και ειδικότερα στην πορεία των τιμών». Για το ίδιο θέμα, η μεγαλύτερη ιταλική αγροτική οργάνωση Coldiretti με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι, η απόφαση του Ουκρανού Υπουργού Γεωργίας για τον περιορισμό εξαγωγής σιτηρών έως 3,5 εκ. τόνους από την 1η Σεπτεμβρίου έως το τέλος του 2010, προκάλεσε αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών και σε άλλες πρώτες ύλες.
Η Ιταλία εισάγει περίπου 4 εκ. τόνους ετησίως μαλακού σίτου που καλύπτουν, κυρίως, τη μισή ποσότητα για την παραγωγή άρτου και μπισκότων, ενώ εισάγει και 2 εκ. τόνους σκληρού σίτου που καλύπτει το 30% της παραγωγής ζυμαρικών.
Πηγή: euro2day.gr