Η Γερμανία χαρακτήρισε σήμερα «λυπηρή» την πλειοδοσία που περιβάλλει το τελικό ποσό του ευρωπαϊκού «τείχους ασφαλείας» -το οποίο αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων την τελευταία περίοδο- και άσκησε ευθέως κριτική για το λόγο αυτό τον ΟΟΣΑ.
«Είναι λυπηρό το ότι στη συζήτηση αυτή κανένα ποσό δεν φαίνεται να είναι αρκετά υψηλό», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Μόλις έχουμε έναν αριθμό, πρέπει να προσθέσουμε ένα στρώμα ακόμα», πρόσθεσε.
Στις αρχές της εβδομάδας η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τα αποθέματα του μηχανισμού ασφαλείας, συνδυάζοντας για κάποιο διάστημα τον υπό σύσταση Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) με το υπάρχον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσά του ΕΤΧΣ που έχουν ήδη δεσμευτεί για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, το συνολικό αποθεματικό αγγίζει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, την Δευτέρα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτίμησε σε έκθεσή του ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης των πιο ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ και ζήτησε κατά συνέπεια από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν το μηχανισμό αντιμετώπισης της κρίσης.
Το θέμα των πόρων του ΕΜΣ αναμένεται να ρυθμιστεί κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που θα γίνει στην Κοπεγχάγη την Παρασκευή και το Σάββατο.
Ο ΟΟΣΑ «καταλήγει σε άλλη εκτίμηση (της κατάστασης) από τη δική μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στην ίδια συνέντευξη Τύπου. «Η πλειοδοσία των αριθμών οδηγεί στην αποσταθεροποίηση των αγορών, τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε να λάβουμε αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στον κατευνασμό των αγορών», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Ζάιμπερτ.
Για τον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), Γενς Βάιντμαν, το να περιοριστεί η κρίση με ένα «τείχος από χρήματα» είναι μια «λογική προσέγγιση».
«Όμως, όπως ο Πύργος της Βαβέλ, αυτό το τείχος των χρημάτων δεν θα φτάσει ποτέ στον ουρανό. Αν συνεχίσουμε να το υψώνουμε ολοένα και περισσότερο, θα οδηγηθούμε στην πραγματικότητα σε πιο χειροπιαστούς περιορισμούς, οικονομικούς και πολιτικούς», είπε ο Βάιντμαν σε ομιλία του στο Λονδίνο.
«Όσα χρήματα κι αν μπουν στο τραπέζι, δεν θα αγοράσουμε μια λύση για την κρίση» αλλά θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να κερδίσει χρόνο, πρόσθεσε. Και ο χρόνος αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμηθούν «οι ρίζες της κρίσης», δηλαδή «οι μακροοικονομικές ανισορροπίες» και «το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που έχει διογκωθεί σε ορισμένες χώρες-μέλη» της ΕΕ.