Η πρόσφατη διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση (2007-2009) που οδήγησε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές όπως την Ιρλανδία να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα δεν είχε παρά περιορισμένες επιπτώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα η δημοσιονομική κρίση, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, είναι εκείνη που επηρέασε αρνητικά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς μεταξύ άλλων είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ρευστότητα των τραπεζών με ότι συνεπάγεται αυτό στην ροή της χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος, μιλώντας στο τραπεζικό φόρουμ της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) σε συνεργασία με την ΕΕΤ.

Ο κ. Γκόρτσος αναφέρθηκε στους διαύλους μέσω των οποίων μεταδόθηκε η κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι οι διαδοχικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας οδήγησαν αντίστοιχα σε υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων των εγχώριων τραπεζών με αποτέλεσμα σταδιακά να κλείσει η διατραπεζική αγορά και να δημιουργηθεί το πρόβλημα της ρευστότητας.

Ο κ. Γκόρτσος επισήμανε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα περάσει μέσα από την σταθεροποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στη διάρκεια των επομένων μηνών, εκφράζοντας την βεβαιότητα του ότι αυτό θα συμβεί.

Μιλώντας στο συνέδριο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Σωτήρης Συρμακέζης αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τονίζοντας ότι οι νέοι ηλικιακά πελάτες του e- banking τείνουν πλέον να είναι οι πιο πιστοί, κάνουν τις περισσότερες συναλλαγές και αγοράζουν τα περισσότερα προϊόντα. Ανέφερε επίσης ότι για ένα καταναλωτή η χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής του αποφέρει οικονομικό όφελος ανά έτος 464 ευρώ, εξοικονόμηση 30 ωρών ενώ αναφορικά με το φυσικό περιβάλλον την αποφυγή 40 τόνων CO2 ( έργο απορρόφησης 3.000 δέντρων).

Η διευθύντρια ηλεκτρονικής τραπεζικής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Χριστίνα Γιαλαμά επισήμανε ότι η νέα γενιά συναλλασσομένων οδηγεί με ταχυτάτους ρυθμούς σε αλλαγή του τραπεζικού μοντέλου που υπήρχε μέχρι σήμερα, με έμφαση τα εναλλακτικά δίκτυα και το mobile banking να βρίσκεται στο επίκεντρο. Το κινητό τηλέφωνο σταδιακά αντικαταστήσει το πορτοφόλι μας, είπε χαρακτηριστικά η κ. Γιαλαμά.

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν επίσης θέματα που συνδέονται με τις εξελίξεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στο ρόλο των τραπεζών καθώς και το ρόλο των social media στις τράπεζες.