Ξεκίνησε η ακρόαση της τρόικας από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής Απασχόλησης μίλησε αρχικά ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν.

Ο Φιλανδός Επίτροπος τόνισε πως χάρη στην Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα. Υπογράμμισε ωστόσο πως χρειάζεται χρόνος για την αναγκαία προσαρμογή στην Ελλάδα.

Ο Ρεν είπε πως οι προκλήσεις παραμένουν και ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν είναι επαρκής. Ο ίδιος εστίασε στην απασχόληση και στην ανάπτυξη λέγοντας πως είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος προσαρμογής.

«Δεν είναι σωστό και δίκαιο να κατηγορούμε αυτούς που ήλθαν να περιορίσουν την ζημιά», είπε ο Ρεν, αναφερόμενος στο ρόλο της τρόικα.

Ο Επίτροπος υποστήριξε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2010 και 2011 δεν επιτεύχθηκαν πλήρως γεγονός που απέδωσε στις δύο «αχίλλειες πτέρνες» στην χαμηλή ικανότητα της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και στο έλλειμμα πολιτικής ενότητας και συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Γιοργκ Ασμουσεν μιλώντας στις δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη του PSI και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Όπως είπε το χρέος θα μειωθεί στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 μόνο εάν η Ελλάδα εφαρμόσει κατά 100% το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Στο σημείο αυτό ο Άσμουσεν ζήτησε από την πολιτική τάξη της Ελλάδας να παραμερίσει τις διαφορές και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.

Στο τομέα της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος τόνισε πως η πρόοδος είναι ισχνή και ότι οι πλούσιοι Έλληνες εισφέρουν πολύ λίγο στη δημοσιονομική προσπάθεια. Ο ίδιος είπε πως θα πρέπει να μειωθούν οι ελάχιστοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και να υπάρξει μια επιταχυνόμενη εσωτερική υποτίμηση, αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Για τις τράπεζες τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει κατεπείγοντος να προχωρήσει σε κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι όσες τράπεζες κριθεί πως δεν είναι βιώσιμες θα πρέπει να εξυγιανθούν ή να κλείσουν

«Το φάρμακο είναι πικρό αλλά ο ασθενής μπορεί να ανακτήσει τις δυνάμεις εάν ακολουθήσεις τη συνταγή του γιατρού. Η μάχη δεν είναι χαμένη», είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν τόνισε πως το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος σημείωσε επιτυχίες, ωστόσο υπήρξαν και αστοχίες.

Ο κ. Τόμσεν είπε πως το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος δεν επικεντρώνεται στη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και στην ανάπτυξη. Ο ίδιος σημείωσε πως η επιτυχία του νέου προγράμματος δεν είναι διασφαλισμένη. «Αναμένουμε αντίσταση από παγιωμένα συμφέροντα», τόνισε.

Ως βασικές προτεραιότητες ανάδειξε το ότι οι ευκατάστατοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί, ότι θα πρέπει οι κοινωνικές μεταβιβάσεις να γίνουν στοχευμενες και ότι θα πρέπει να συρρικνωθεί ο ρόλος του κράτους και του Δημοσίου.

Για την παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα είπε πως οφείλεται στο ότι δεν επετεύχθη η μάζα των επιθυμητών μεταρρυθμίσεων. Ξεκαθάρισε δε πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από μόνο του δεν μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη καθώς δεν υπάρχουν τα απαραιτητα κεφάλαια και ότι θα πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει στις επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα.

Ο Δανός οικονομολόγος είπε πως το χάσμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται στο 15% και μόνο με επικέντρωση στην αγορά εργασίας και την ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα θα υπάρξει σε 1,5 χρόνο κάλυψη του χάσματος αυτού.

«Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν επαρκούν. Το πρόγραμμα θα αποτύχει εάν δεν γίνει πιο παραγωγική η ελληνική οικονομία», σημείωσε.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως δεν έχει διασφαλισθεί και ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι υψηλό έως και τις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Σημείωσε δε πως τα περιθώρια άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής είναι πολύ στενά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών ο κ. Άσμουσεν εκτίμησε πως η ανεργία στην Ελλάδα θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014 με την προϋπόθεση ότι το 2013 θα επανέλθει η ανάπτυξη.

Όπως τόνισε, στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο δεν ήταν προτεραιότητα, ωστόσο πλέον δίνεται βάρος στον τομέα αυτό.

Ο ίδιος σημείωσε πως Σχέδιο Μάρσαλ δεν μπορεί να υπάρξει καθώς οποιοδήποτε αίτημα της Ελλάδα για προσθετή χρηματοδότηση θα πρέπει να καλυφθεί από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Σε ερώτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα δει μέχρι το τέλος Μαρτίου ποιες τράπεζες είναι βιώσιμες ή όχι. Οι βιώσιμες θα ανακεφαλαιοποιηθούν μέχρι το Σεπτέμβριο ή με ίδια μέσα ή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να διασφαλισθεί ότι θα επιτελούν κανονικά τον ρόλο τους. Για τον λόγο αυτό από το δεύτερο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος είπε πως θα δοθούν 25 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς ο Πόουλ Τόμσεν για τις μειώσεις μισθών στην Ελλάδα είπε πως ο ελάχιστος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 60% στο διάστημα 2000 – 2009 και ότι σήμερα ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα είναι κατά 50% υψηλότερος από την Πορτογαλία.

Για τις πιστώσεις στην πραγματική οικονομία ο Τόμσεν είπε πως οι ελληνικές τράπεζες θα δίνουν στο μέλλον προτεραιότητα στην δανειοδότηση ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και κυρίως θα χορηγούν δάνεια σε δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.