Την ανάγκη τήρησης από την ισπανική κυβέρνηση του στόχου που έθεσε για το έλλειμμα υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ο Όλι Ρεν, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αύξηση του κόστους δανεισμού της.

«Η Ισπανία κατάφερε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής της όσον αφορά τον προϋπολογισμό» και «είναι σε καλό δρόμο» για την ανόρθωση των οικονομικών της, εκτίμησε ο Ρεν στο περιθώριο μιας άτυπης συνάντησης με ευρωπαίους αξιωματούχους στη φινλανδική Λαπωνία. Πρόσθεσε όμως πως κατάσταση «είναι ακόμη πολύ εύθραυστη». «Γι΄ αυτόν το λόγο η Ισπανία οφείλει να σεβαστεί τους στόχους της ώστε να αποφύγει κάθε πισωγύρισμα σε όρους κόστους δανείων στις αγορές» συμπλήρωσε.

Η Μαδρίτη προκάλεσε πρόσφατα ανησυχία στην ΕΕ, όταν ανακοίνωσε πως το έλλειμμά της για το 2011 ήταν πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, 8,51% έναντι 6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, και στη συνέχεια έκανε γνωστό ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει το συμφωνημένο με την ΕΕ στόχο μείωσης του ελλείμματος του 2012 στο 4,4%, θέτοντας ως νέο στόχο τη μείωσή του στο 5,3% φέτος.

Ο Ρεν έκρινε πως η αντίδραση των χρηματοοικονομικών αγορών στην ανακοίνωση ενός ελλείμματος για το 2012 μεγαλύτερου από το προβλεπόμενο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ισπανικές αρχές.

Τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή (χθες) έφθασαν το 5,350%, πιο πάνω από το επιτόκιο των ιταλικών ομολόγων που διαμορφώθηκε στο 5,057%.