Από κόσκινο θα περάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τις περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν είτε έκπτωση είτε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, διασταυρώνοντας τα στοιχεία με τις φορολογικές δηλώσεις.
Στο μικροσκόπιο θα μπουν από τον επόμενο μήνα όσοι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει πολύ χαμηλά εισοδήματα για το έτος 2016 και έτυχαν εκπτώσεων κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ που χορηγήθηκαν με τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων του 2017. Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα δεδομένα των εμπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν πέρυσι. Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθούν μεταβολές στα στοιχεία για τα εισοδήματα των φορολογουμένων, οι οποίες θα θέτουν εκτός προϋποθέσεων απαλλαγής (εκτός εισοδηματικών ορίων) φορολογούμενους που έλαβαν τις συγκεκριμένες απαλλαγές, αυτές θα ακυρώνονται και θα εκδίδονται νέες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ με τις οποίες οι φορολογούμενοι θα καλούνται να καταβάλουν ολόκληρα τα ποσά του φόρου.
Πιο συγκεκριμένα διάταξη που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι προβλέπει ότι ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2017 οι εκπτώσεις που χορηγούνται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού θα επανεξεταστούν με βάση τις εμπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016. Οι έλεγχοι αυτοί αναμένεται να οδηγήσουν σε αναδρομική ανάκληση αποφάσεων χορήγησης εκπτώσεων.
Οι περιπτώσεις εκπτώσεων και απαλλαγών που θα επανεξεταστούν αφορούν κυρίως τους δικαιούχους απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ κάθε ένας από τους οποίους πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
-Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
-Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.