Η ιρλανδική κυβέρνηση προσδοκά από τους ευρωπαίους εταίρους και από το ΔΝΤ την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της ενόψει μιας κρίσιμης ημερομηνίας εξυπηρέτησής του, που μεσολαβεί μέχρι να λήξει ο Μάρτιος, ώστε μέσα στο 2013 να μπορέσει να έχει εκ νέου την πρόσβαση στις χρηματαγορές, δήλωσε σήμερα από το Παρίσι όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι από τους ευρωπαίους εταίρους και από το ΔΝΤ το Δουβλίνο προσδοκά να μετατεθεί χρονικά η εξόφληση συνολικώς περισσότερων από 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν χρεωθεί διάφορες ιρλανδικές τράπεζες, είναι στη φάση «ωρίμανσης» και για τα οποία το ιρλανδικό δημόσιο έχει παράσχει εγγυήσεις.

Μέσα στον Μάρτιο, το ιρλανδικό δημόσιο πρέπει να καταβάλει το ποσό των 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι έχει εγγυηθεί τα εν λόγω τραπεζικά δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι όταν στη σκιά της οικονομικής κρίσης ανέκυψαν τεράστια ελλείμματα στους ισολογισμούς μεγάλων ιρλανδικών τραπεζών, το ιρλανδικό δημόσιο εγγυήθηκε γι’ αυτά τα ελλείμματα και το αποτέλεσμα ήταν η αναλογία του ελλείμματος της κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ μέσα στο 2009 να διαμορφωθεί στο 30%.

«Εξοφλούμε πάντοτε τα χρέη μας», διαβεβαίωσε ο Νούναν σήμερα στο Παρίσι.

Οικονομικοί παρατηρητές μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο κρίνουν ότι εφόσον ευοδωθεί αυτό το αίτημα της ιρλανδικής κυβέρνησης, το Δουβλίνο θα μπορέσει ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα να εξασφαλίσει τον φετινό στόχο συρρίκνωσης του δημοσίου ελλείμματος.

«Αν μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια συμφωνία, τότε τα πράγματα καθίστανται ευκολότερα, η εκ νέου πρόσβασή μας στις χρηματαγορές γίνεται πιο ρεαλιστική», ανέφερε επίσης ο κ. Νούναν.

Ο κ. Νούναν βρίσκεται στο Παρίσι ακριβώς για να αποσπάσει την επίσημη γαλλική συναίνεση σε αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης του Δουβλίνου.

Όμως παρατηρητές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο συσχετίζουν το ιρλανδικό διάβημα με το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο στην ευρωζώνη, πιθανολογώντας αρνητική ετυμηγορία, καθώς εκτιμούν ότι η κίνηση του Δουβλίνου εμπεριέχει «αντιφάσεις».

Πάντως, η ίδια η ιρλανδική κυβέρνηση αποσυνδέει το προγραμματισμένο δημοψήφισμα από την κίνηση για ελάφρυνση του κρατικού χρέους.

Οι παρατηρητές εκτιμούν πως στην περίπτωση ενός ιρλανδικού «όχι» στο ανωτέρω δημοψήφισμα, τότε οι ευρωπαίοι εταίροι «θα είναι αδύνατον να στέρξουν στην ελάφρυνση του κρατικού χρέους του Δουβλίνου».