Η Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε την τροποποίηση της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Extended Fund Facility -EFF) του Ταμείου προκείμενου να χορηγεί στήριξη για διάστημα έως τεσσάρων ετών.

Μέχρι τώρα, η πολιτική του Ταμείου επέτρεψε την έγκριση στήριξης μόνο για μέχρι 3 έτη, με δυνατότητα μεταγενέστερης, διεύρυνσης της ρύθμισης έως και τέσσερα χρόνια.

Η Διευρυμένη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση θεσπίσθηκε το 1974 για την αντιμετώπιση των δυσχερειών στο ισοζύγιο πληρωμών των μελών του ΔΝΤ . Από το 2009 η χρήση της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης επεκτάθηκε από τις από χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, με παρατεταμένες ανάγκες στο ισοζύγιο πληρωμών σε πιο ανεπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Η επέκταση της ισχύς της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης στα 4 έτη θα βοηθήσει στην καλύτερη υποστήριξη των κρατών και θα δίνεται με την προϋπόθεση ότι έχουν παρασχεθεί επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι το κράτος μέλος είναι ικανό και πρόθυμο να εφαρμόσει βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.