Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών μπαίνει η υπόθεση των χρεών του ομίλου Μυτιληναίου προς την ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, που ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ, αλλά και η υπόθεση της επιδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ που έλαβε ο όμιλος από την ΕΕ για την δημιουργία νέων μονάδων.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, διέταξε σήμερα την διενέργεια έρευνας για τα υπέρογκα χρέη του ομίλου Μυτιληναίου, προς τις δύο επιχειρήσεις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας που θα διενεργηθεί από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα κ. Σπύρο Μουζακίτη, είναι το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της απιστίας και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, εκ μέρους των αρμοδίων στελεχών της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, που δεν προέβησαν στην είσπραξη των οφειλομένων από τον όμιλο Μυτιληναίου.

Αφορμή για την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, που ανέθεσε τη διενέργεια έρευνας στον αναπληρωτή του Σπ. Μουζακίτη, αποτέλεσε δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Ισοτιμία» σχετικά με χρέη του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, καθώς και σχετικά ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA.

Στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Πάνω από 180 εκατ. ευρώ χρωστά ο Μυτιληναίος στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ», η εφημερίδα υποστηρίζει πως η εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδος, θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου, χρωστά στη ΔΕΗ περίπου 110 εκατ. ευρώ, ποσόν το οποίο προσαυξάνεται κάθε μήνα κατά 15 εκατ. ευρώ, ενώ έχει οφειλές και προς τη ΔΕΠA, και τονίζει ότι ο όμιλος στο πρώτο 9μηνο του 2011 ανακοίνωσε κερδοφορία 99,4 εκατ. ευρώ και προανήγγειλε εξαγορές επιχειρήσεων. Παρόμοιες διαπιστώσεις, διατυπώθηκαν και στα ρεπορτάζ του ALPHA.

Επιπλέον ο κ. Πεπόνης έδωσε εντολή να διερευνηθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε και η υπόθεση της επιδότησης που πήρε ο ίδιος ο όμιλος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 15 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής. Επιδότηση την οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, θα έπρεπε να επιστρέψει από το 2008 αλλά δεν το έπραξε.