Η μεγαλύτερη στην ιστορία συμφωνία διαγραφής χρεών, αποτελεί ένα πρώτο τεστ για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την επίλυση της κρίσης χρέους, υποστηρίζουν με ανταποκρίσεις και αναλύσεις αμερικανικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στην αναμενόμενη συμφωνία της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές της για την απομείωση κρατικών ομολόγων.

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση του χρέους της θα βρεθούν αυτήν την εβδομάδα στο χρηματοπιστωτικό προσκήνιο, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το PSI, οι επιφυλακτικοί επενδυτές θα προβούν στην πώληση ευρώ» υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», προσθέτοντας ότι «έως την προθεσμία της 20ης Μαρτίου, η Αθήνα θα πρέπει να πείσει τουλάχιστον το 90% των ιδιωτών ομολογιούχων της να μετάσχουν στην εθελοντική ανταλλαγή χρέους. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι παράγοντες της διεθνούς αγοράς φαίνονται απαισιόδοξοι ως προς τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας». Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι η βασική ανησυχία είναι ότι ύστερα από μήνες αβεβαιότητας, οι χρηματοπιστωτικές εκκρεμότητες της Ευρώπης μπορούν να προκαλέσουν καθοδική τροχιά του ευρώ. Στο δημοσίευμα προβάλλεται και ο ισχυρισμός ότι την περασμένη Παρασκευή, τα πενταετή CDS για το ελληνικό χρέος ανέβηκαν σε τιμή ρεκόρ, υποδεικνύοντας ότι «οι επενδυτές ίσως προετοιμάζονται για μια άτακτη χρεοκοπία».

Το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» αναφέρει ότι «η επιτυχία της συμφωνίας για το PSI εξαρτάται από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε αυτήν, έως τις 8 Μαρτίου, που αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία, ενώ στις 9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Γιουρογκρουπ για να εξετάσει τα αποτελέσματά της», καταγράφοντας παράλληλα δηλώσεις οικονομολόγων ότι «η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει παρέλθει εντελώς» και ότι «η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο ελληνικό PSI θα είναι πιθανώς υψηλή ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης και των CDS».

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως κατώτατο όριο συμμετοχής στη συμφωνία το 75%, η οποία προβλέπει τη διαγραφή του 53,5% από την ονομαστική αξία των μετοχών, και την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού με νέα κρατικά ελληνικά ομόλογα και με τραπεζογραμμάτια του ΕΜΧΣ.

Στο μεταξύ, από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοινώθηκαν οι πρώτες συμμετοχές από τράπεζες στη διαδικασία για την ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI), επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, όπως σημειώνεται, δώδεκα μέλη της επιτροπής του σκοπεύουν να συμμετάσχουν εθελοντικώς στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.