«Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και πάει πίσω στη δραχμή, όπως υποστηρίζουν πολλοί, θα είναι μεγάλο λάθος» τόνισε ο Κύπριος νομπελίστας στην οικονομία Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθώς, όπως σημείωσε, «η Αθήνα θα παραδεχτεί μια ήττα σε έναν αγώνα που την ενώνει με την υπόλοιπη Ευρώπη».
Ο κ. Πισσαρίδης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την ίδρυση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Μιλώντας προς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Παγκύπριου Γυμνασίου, του οποίου είναι και ο ίδιος απόφοιτος, ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που διέρχεται η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς και οι χώρες της Ευρώπης ευρύτερα.
Για τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, επεσήμανε ότι η κρίση είναι απόρροια της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Είπε ότι οι πολύ στενές σχέσεις των κυπριακών τραπεζών με την Ελλάδα και «η κάπως καθυστερημένη ανταπόκριση στην κρίση από την πολιτική εξουσία, έχουν ρίξει την οικονομία σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από αυτήν που επιβάλλει η παγκόσμια ύφεση».
Ο Κύπριος νομπελίστας προειδοποίησε ότι αν η Κύπρος χάσει τις ξένες επενδύσεις, τότε θα χρειαστεί βοήθεια στον ίδιο βαθμό με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και επείγοντα μέτρα στον τομέα της οικονομίας.
Στην Κύπρο, είπε ο νομπελίστας καθηγητής, το εθνικό χρέος δεν είναι τέτοιο που να επιβάλει την παροχή βοήθειας, ανάλογης με αυτήν που δίνεται στην Ελλάδα, συμπλήρωσε όμως ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα, την αγορά εργασίας και τις υπηρεσίες προς ξένες εταιρείες.
Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει αρκετές ξένες εταιρείες, οι οποίες φέρνουν περισσότερο ξένο συνάλλαγμα στη χώρα από τον τουρισμό, όμως, πρόσθεσε, ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν λόγω του ανταγωνισμού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μάλτα.
Συμπλήρωσε ότι για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο χρειάζονται επείγοντα μέτρα, όπως να σπάσουν τα μονοπώλια, να αρθούν οι περιορισμοί από τα επαγγέλματα και τις αγορές και να απλουστευτεί η διαδικασία ελέγχου εταιρειών και αιτήσεων από ξένους, για επενδύσεις στην Κύπρο.