Αίρεται η αύξηση κατά 50% του συνολικού ποσού των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδας, την οποία προέβλεπε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το αιτιολογικό των χρηματοοικονομικών συνθηκών που διαμορφώνονται στη χώρα.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος νωρίτερα στην Βουλή, εξηγώντας πως η διάταξη αυτή – σύμφωνα με την οποία προβλέπονταν αύξηση κατά 50% του συνολικού ποσού της εγγύησης του Δημοσίου προς την ΤτΕ – απαλείφεται καθώς μετά από συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίθηκε ότι «δεν το χρειαζόμαστε ούτε αυτό».

Σημειώνεται πως από την έναρξη της κρίσης, το 2008, το Δημόσιο έχει αποφασίσει τη χορήγηση εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες ύψους 155 δισ. ευρώ. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το ποσό που έχουν αντλήσει οι τράπεζες με αυτές τις εγγυήσεις είναι πολύ μικρότερο (50% – 60% της ονομαστικής τους αξίας), καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφάρμοζε μεγάλες περικοπές στην αξία των τίτλων που δεχόταν ως ενέχυρο.

Από σήμερα το πρωί η ΕΚΤ έχει σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρο ομολογα του Ελληνικού Δημοσίου.