Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως προτίθεται να πωλήσει κρατικές μετοχές αξίας έως και τρία δισ. ευρώ, εκ των οποίων μέρος ανήκει σε δημόσιες εταιρείες στον ενεργειακό τομέα και στον κρατικό αερομεταφορέα Aer Lingus, προκειμένου να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας.

«Η κυβέρνηση συνήψε συμφωνία με την Τρόικα όσον αφορά την πώληση μετοχών που ανήκουν στο κράτος, έναντι ποσού που κατά το μέγιστο θα φθάνει τα τρία δισ. ευρώ, έχοντας επίγνωση ότι κανείς και τίποτα δεν πρόκειται να εκποιηθεί», τόνισε ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών Μπρένταν Χάουλιν.

Βάσει της συμφωνίας, το κράτος θα προσπαθήσει να ιδιωτικοποιήσει την Bord Gais Energy, θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου, και να πωλήσει τις μη θεωρούμενες ως στρατηγικής σημασίας μετοχές της ηλεκτρικής εταιρείας Electricity Supply Board (ESB).

Επίσης σχεδιάζει να διαθέσει το 25% του κεφαλαίου που διακατέχει στην αεροπορική εταιρεία Aer Lingus, αλλά τούτο «μόνον όταν θα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες στην αγορά και σε τιμή αποδεκτή από την κυβέρνηση», τόνισε ο Χάουλιν.

Η κυβέρνηση σκέπτεται επίσης να απεξαρτηθεί από τα περιουσιακά στοιχεία της κρατικής εταιρείας για τη διαχείριση των δασών της χώρας, όπως καθορίζουν τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τους αντιπροσώπους της Τρόικας.

Η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) αξιολογεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα μέτρα που λαμβάνει το Δουβλίνο στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης 85 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στα τέλη του 2010, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κρατικά χρέη που συσσώρευσε η προσπάθεια διάσωσης του τραπεζικού τομέα.