Δράση σε βάρος της Ισπανίας αναμένεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η κυβέρνηση της χώρας έχει καθυστερήσει να λάβει μέτρα λιτότητας ενόψει των περιφερειακών εκλογών τον επόμενο μήνα.

Οι τελικές αποφάσεις μένει ακόμα να ληφθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο, αλλά η Κομισιόν πιστεύει πως η νέα κυβέρνηση υπερεκτίμησε τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2011 ώστε τα νούμερα της φετινής χρονιάς να φαίνονται καλύτερα. Επίσης η Ισπανία δεν προετοιμάζεται επαρκώς για την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών που αναμένεται το 2012, ρισκάροντας τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν θα αναλάμβανε δράση και θα πρότεινε στους υπουργούς Οικονομικών των 27 να υιοθετήσουν κυρώσεις κατά της Μαδρίτης, ένας από τους αξιωματούχους απάντησε: «είναι πολύ πιθανό».
«Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αλλά αν υπάρξουν παρεκκλίσεις- κάτι σχεδόν αναπόφευκτο- τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε (σε κυρώσεις)», είπε.