Σαρωτικές είναι οι αλλαγές, που προβλέπει το μνημόνιο, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού, αλλά και τις διαδικασίες των ελέγχων.
Πέραν του γεγονότος ότι μπαίνουν επιπλέον όροι για την υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλετών στη σχετική ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών καλείται – μέσα σε λίγους μήνες- να λειτουργήσει το ελεγκτικό σύστημα σε σαφώς ταχύτερους και αποτελεσματικότερους ρυθμούς.
Συγκεκριμένα:
Οι φορολογούμενοι, που αιτούνται την υπαγωγή τους στη ρύθμιση, θα πρέπει να εμφανίσουν όλες τις οικονομικές τους καταστάσεις στις φορολογικές αρχές. Επιπλέον, κατά την διάρκεια των ετών τα οποία καλύπτονται από το πρόγραμμα οικονομικού διακανονισμού, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να μη θεσπίσει νέες φορολογικές αμνηστίες ούτε να παρατείνει τις υφιστάμενες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
«Η Κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις “επιστροφές φόρων σε ληξιπρόθεμες οφειλές”, θα θέσει αρχές για τη διεκπεραίωσή τους (Πρώτο Τρίμηνο του 2012) και θα δημοσιεύει στο διαδίκτυο (Δεύτερο Τρίμηνο του 2012] μηνιαία στοιχεία για αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με χρονική υστέρηση 20 ημερών μετά το τέλος κάθε μήνα».
Θα ενταθούν οι έλεγχοι επί των μεγάλης οικονομικής επιφάνειας φορολογουμένων, των φυσικών προσώπων υψηλού πλούτου και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Θα επισπευσθεί η επίλυση θεμάτων φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Θα ενσωματωθούν επιτυχέστερα εργαλεία και μέθοδοι κατά του ξεπλύματος χρημάτων. Η πρόοδος θα παρακολουθείται από ποσοτικούς δείκτες, σύμφωνα με στόχους τιθέμενους βάσει του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής (βασικοί δείκτες απόδοσης).
Η επίτευξη της ολοκλήρωσης 75 γενικών ελέγχων και 225 ελέγχων ΦΠΑ φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ως στόχων που τέθηκαν στο Μνημόνιο της 31ης Οκτωβρίου 2011 για το τέλος Δεκεμβρίου 2011, αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση.
Αυξάνεται το προσωπικό της μονάδας φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας κατά 40 ελεγκτές (τέλος Μαρτίου 2012).
Επιταχύνεται η διαδικασία πρόσληψης, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα επαναξιολόγησης και πρόσληψης ελεγκτών (1.000 άτομα προσωπικού – τέλος Απριλίου 2012), με σκοπό την επίτευξη του στόχου των 2.000 φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος του 2012 μέσα στα πλαίσια των συνολικών ορίων προσλήψεων του Δημοσίου.
Θεσπίζονται μέτρα για την άρση των εμποδίων για την αποτελεσματική φορολογική διαχείριση (Ιούνιος 2012), όπως αυτά του ελέγχου υπηρεσιακής απόδοσης και της αντικατάστασης διευθυντών, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης.
Διακόσιες εφορίες, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως αναποτελεσματικές, θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2012.
Δημιουργείται κατάλογος μεγαλοοφειλετών για την καλύτερη διαχείριση των φορολογικών αρχείων (Πρώτο Τρίμηνο του 2012).
Αναθεωρούνται οι διαδικασίες διαγραφής φορολογικών χρεών, έτσι ώστε οι διοικητικές προσπάθειες να επικεντρωθούν επί ουσιαστικά συλλογικών οφειλών, μέχρι το τέλος του 2012.
Σταματούν οι πληρωμές τοις μετρητοίς και με επιταγές σε εφορίες, οι οποίες θα αντικατασταθούν με τραπεζικά εμβάσματα, έτσι ώστε το προσωπικό των ΔΟΥ να επικεντρωθεί σε εργασία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας (έλεγχοι, επιβολή εισπράξεων και συμβουλές προς
φορολογουμένους) (Δεύτερο Τρίμηνο του 2012).
Δημοσίευση στο διαδίκτυο βασικών δεικτών απόδοσης για τις εφορίες (Δεύτερο Τρίμηνο του 2012).
Νέο σύστημα Πληροφορικής, το οποίο διασυνδέει όλες τις εφορίες και περιλαμβάνει: την εγκατάσταση του μηχανοτεχνικού εξοπλισμός του νέου κέντρου δεδομένων μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012, 20 επιπλέον νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012 (κυρίως για φόρους οι οποίοι παρακρατούνται στην πηγή), σχεδιασμός και εφαρμογή βάσεως δεδομένων και εφαρμογών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2012.
Αναμόρφωση της μονάδας οικονομικών επιθεωρήσεων, η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στον έλεγχο των φοροεισπρακτόρων και σε θέματα διαχείρισης εσόδων (Ιούνιος 2012).
Ενεργοποίηση της διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων (Ιούνιος 2012).
Αίτημα προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να ελέγχει κάθε χρόνο τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων εφοριακών (Ιούνιος 2012).
Θέσπιση διαδικασιών για την εκ περιτροπής μετακίνηση διευθυντών επί περιοδικής βάσης (Ιούνιος 2012).
Βελτίωση του συστήματος προστασίας πληροφοριοδοτών, οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς (Ιούνιος 2012).
Νέο, πλήρως ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς (Σεπτέμβριος του 2012).
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα ορίσει τις εξουσίες που θα μεταβιβασθούν από το πολιτικό επίπεδο στη φορολογική διοίκηση. Αυτές οι εξουσίες θα περιλαμβάνουν τον έλεγχο πάνω σε καίριες επιχειρηματικές δραστηριότητες και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων.
Ένταση του ελέγχου επί των τοπικών εφοριών από τα κεντρικά γραφεία.
Τοποθέτηση τεχνοκράτη στη θέση του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Εσόδων (Μάρτιος 2012).
Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από απλούστερη νομοθεσία (το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012).