Η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), του μόνιμου ταμείου στόχος του οποίου είναι να στηρίξει τις πιο αδύναμες οικονομίες και να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που ξεκινά τη διαδικασία επικύρωσης του ΕΜΣ, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου. Η οριστική επικύρωση πάντως θα γίνει από το κοινοβούλιο.
Η Γαλλία αναμένεται ότι εντός του 2012 θα συμβάλλει στον ΕΜΣ με το ποσό των 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που πάντως, για λογιστικούς λόγους, δεν θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της αλλά θα διογκώσει το δημόσιο χρέος. Θα συνεχίσει να συβάλλει στον ΕΜΣ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η κυβέρνηση, στο εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο, ενέκρινε το Μηχανισμό, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το σχέδιο του διορθωτικού προϋπολογισμού για το 2012, στο οποίο λαμβάνονται υπόψη οι καταβολές που θα γίνουν από το Παρίσι για τον ΕΜΣ. Στο κείμενο αυτό προβλέπεται ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο στο 89,1% του ΑΕΠ το 2012 (αντί για 88,3% που προβλεπόταν αρχικά) και στο 89,3% το 2013. Από το 2014 το χρέος αναμένεται ότι θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά για να φτάσει το 83% το 2016.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι αν η Γαλλία δεν κατέβαλε τη συμμετοχή της το χρέος θα άρχιζε να μειώνεται από το 2013, όπως προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση.
Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται επίσης τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και το σχέδιο φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, το οποίο θα χρειαστεί επίσης την έγκριση του κοινοβουλίου για να εφαρμοστεί.